open-navfaktor-logo
search
Teško stanje
Sindikat komunalne privrede KS: Ne želimo generalni štrajk, ali nas Forto i Vlada KS tjeraju na to
Sindikat komunalne privrede Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije iznio je niz problema sa kojima se suočava ovaj sektor, te pozvao vlasti da hitno reaguju.
15.09.2021. u 14:35
get url
text

Prema riječima Ramiza Guše, predsjednika Sindikata, oni već duže vrijeme od Vlade Kantona Sarajevo i resornih ministara traže da razgovaraju o problemima u komunalnoj privredi, ali to se još nije desilo.

- Moram naglasiti da se jedino ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović odazvao dva puta, ali su se premijer Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta oglušili na naše zahtjeve i prinuđeni smo da se obratimo javnosti i građanima da ih upoznamo o stanju koje je jako teško – kazao je Gušo.

Istakao je kako je komunalna privreda urušena, te da "niko sebi ne smije uzeti sebi za pravo ovakvo ponašanje".

- Niti da se otuđi od radnika, kojih ima oko 5.000. Mi kao komunalna privreda nemamo korist ni od pozicije ni opozicije – naglasio je.

On je, između ostalog, kao probleme sa kojima se komunalna privreda suočava, naveo nepostojanje kolektivnog ugovora, nenabavljanje osnovnih sredstava za rad, rad sa zastarjelom tehnologijom, organizovanje paralelnih sindikata radi obaranja kolektivnog ugovora, te mobing nad radnicima.

- Krajnje je vrijeme za pregovore jer je stanje u komunalnoj privredi kuliminiralo - istakao je Gušo.

Predstavnici sidikalnih organizacija komunalnih preduzeća u KS podržali su njegov stav, te iznijeli probleme sa kojima se komunalna preduzeća suočavaju.

Muharem Fišo, predsjednik Sidikata KJKP Rad, prenio je apel uposlenika ovog preduzeća osnivaču da "sve svoje političke nesuglasice i razmirice koje imaju između sebe u raznim političkim sferama, da to ne rješavaju preko komunalnih preduzeća".

- Oni su doveli do toga da su u preduzeću ljudi zbunjeni, da su narušeni međuljudski odnosi, a da građani nemaju adekvatne usluge. Iz tih razloga neka nas ostave na miru. Mi smo želimo da radimo i zaradimo svoju plaću, a za svoje nesuglasice imaju planinu Igman. Neka izađu na Igman i neka se gore obračunaju, a nas ostave na miru. To je poruka uposlenika – kazao je Fišo.

Dodao je da sve ono što je do radnika – funkcioniše, a "sve što je dohvatila politika, to je ili zahrđalo ili se osušilo".

Gušo je na kraju kazao da od premijera KS i kantonalne Vlade još jednom traže da ih ozbiljno shvate.

- Rokovi su svi ispunjeni. Mi ćemo sljedeće sedmice opet imati sastanak na nivou Kantona i vidjeti šta ćemo poduzeti. Nama zakon omogućava neposlušnost, štrajk upozoranja i generalni štrajk. Mi to ne želimo, a očito nas neko tjera na to. Probleme u komunalnoj privredi nastojimo da riješimo dijalogom. Mi smo uslužna djelatnost za građane, a to je i Vlada koja treba da radi u interesu građana. Nismo ni mi, a ni oni Bogom dani da građani trpe. Prema tome, rješenje će očito biti neposluh, štrajk i generalni štrajk. To ne treba da se desi, dijalogom nastojimo to da riješimo. Ukoliko do toga ne riješimo, onda imamo ove tri opcije – zaključio je Gušo.

{$galerijaFotografija}

Press konferencija, Sindikat komunalne privrede, 15.09.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.