open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Goraždu
Sindikat uspio uvjeriti ministra Džindića: Fočo ostaje direktorica Ginexa
Na pomolu je veliki preokret, Munevera Fočo po svemu sudeći ostaje direktorica kompanije namjenske industrije Ginex iz Goražda, epilog je sinoćnjeg sastanka uprave ovog preduzeća i predstavnika sindikata sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, potvrđeno je Faktoru.   
12.05.2022. u 09:55
get url
text

VEZANI TEKST - Džindić: Malverzacijama se na mala vrata želi privatizovati Ginex, sa sindikatom razgovori i uz TV kamere

 

Iako je Džindić bio kategoričan da se sastanak održi u Sarajevu, bio je spreman da budu uključene i TV kamere, na kraju je ispunio uvjete iz Ginexa pa su razgovori sinoć vođeni u Goraždu.  

- Direktorica Fočo ostaje na ovoj funkciji. Radnici su potpisali peticiju u kojoj traže ostavku direktora proizvodnje Hasana Tafre i predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru Ginexa. Predstavnici privatnog kapitala u Nadzornom odboru odustali su od smjena uprave - kazao nam je Elmir Vranj, predsjednik Sindikata Ginexa.

Sastanku je prisustvovao i Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine.

- Rezultat razgovora sa ministrom Džindićem je da gospođa Fočo ostaje na mjestu direktorice Ginexa. Moram naglasiti da uopće nije bilo elemenata za razmišljanje o njenoj smjeni. No, na sreću, sada je to sve iza nas - izjavio je Melez.

VEZANI TEKST - Stotine građana Goražda u protestnoj šetnji u znak podrške radnicima Ginexa

 

Priča o smjeni direktorice Ginexa počela je još 29. aprila kada je Vlada FBiH, koja je vlasnik ove profatibilne kompanije, dala saglasnost Nadzornom odboru da krene u smjenu uprave preduzeća. Uslijedili su protesti radnika, ali i građana Goražda koji nisu prihvatili ovakvu odluku.

Očigledno je pritisak javnosti bio toliko jak da je Nadzorni odbor ubrzo odgodio postupanje po odluci Vlade FBiH. Ministar Džindić, koji je izjavljivao kako se u ovom preduzeću na mala vrata pokušava provesti privatizacija, u dva navrata pozivao je sindikaliste Ginexa na sastanak u Sarajevu, ali su oni insistirali da to bude u Goraždu, što se u konačnici sinoć i desilo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.