open-navfaktor-logo
search
Nastavljena istraga
SIPA iz carinske ispostave Sarajevskog aerodroma izuzima dokumentaciju o nabavci kineskih respiratora
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u sklopu istrage u predmetu "Respiratori", pretresaju carinsku ispostavu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, potvrđeno je za Faktor.
13.07.2020. u 14:14
get url
text

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da pripadnici SIPA-e, po nalogu tužilačkog tima i uz naredbu Suda BiH vrše pretres i izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na uvoz respiratora iz Kine posredstvom firme Srebrena malina. 

Kako nam je nezvanično potvrđeno, radi se o dokumentaciji koja se odnosi na nabavku 80 od ukupno 100 respiratora koji su uvezeni iz Kine. 

Naime, kako nam je kazao izvor blizak istrazi ovog slučaja, ranije su iz Uprave za indirektno oporezivanje ovu dokumentaciju obećali dobrovoljno dostaviti tužilačkom timu, međutim, nakon što im dokumentacija nije dostavljena, tražili su naredbu Suda za izuzimanje potrebne dokumentacije. 

Za pretpostaviti je da je procjena odgovornih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) bila da u ovom slučaju ipak sačekaju naredbu Suda, a kako bi sve bilo provedeno u skladu sa zakonom, te kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH demantovali su navode pojedinih medija kako se "dokumentacija o uvozu respiratora izgubila".

- Dokumentacija o uvozu 80 respiratora u BiH, čiji je uvoznik kompanija FH Srebrena malina d.o.o., nije se zagubila. Istražioci su bili u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo i izuzeli su orginalnu dokumentaciju, koja im je potrebna u postupku, što mi je potvrdio šef ove carinske ispostave. Dakle, dokumentacija nije zagubljena - kazao je portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

Iz Uprave su ranije, kako je naveo, uz popravtni akt, zainteresiranim stranama u nekoliko navrata dostavljali ovu dokumentaciju u vidu fotokopije, ali je ovog puta naredbom tražena originalna dokumentacija, koja je danas i izuzeta. 

Srebrenoj malini danas je data i saglasnost za uvoz preosttalih 20 respiratora.

- Danas je priložena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Time je kompletirana neophodna dokumentacija za carinski postupak uvoza. Ranije je plaćen PDV na uvoz tako da je postupak okončan i respiratori mogu ući u carinsko područje BiH - rekao je Kovačević.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu u kojoj su kao osumnjičeni označeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme Srebrena malina Fikret Hodžić. 

Istraga je nedavno proširena, te je kao osumnjičeni u ovom slučaju saslušan i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.