open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba ovlaštenja?
SIPA od FSBiH traži dokumente o spornim ugovorima
Državna agencija za istrage i zaštitu zatražila je od Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine dokumentaciju o spornim ugovorima.
07.04.2022. u 22:33
get url
text
get url
text

Ovu vijest večeras je objavo N1, koja je u posjedu dokumentacije u kojoj SIPA traži od krovne kuće bh. fudbala da se dostave određeni dokumenti u vezi sa navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika FSBiH.

VEZANI TEKST - FSBiH za "intelektualni rad" savjetnika Vice Zeljkovića plaća 30.000 KM?

SIPA je prije nekoliko sedmica od Saveza zatražila dokumente vezano za zapošljavanje tri osobe u FSBiH, i to Vase Mijovića, direktora marketinga i komunikacija u FSBiH i Rijada Prolića. SIPA je od Saveza zatražila njihove ugovore o radu.

Još važnije, SIPA traži dokumentaciju u vezi angažovanja savjetnika predsjednika FSBiH, Marka Miličića, odluku ili drugi akt Izvršnog odbora FSBiH, ili drugog tijela Saveza o njegovom zaposlenju ili angažovanju.

Državna agencija za istrage i zaštitu također želi na uvid izvještaje koje je pisao Miličić, a koji imaju veze sa njegovim angažmanom u FSBiH, kao i sve novčane uplate koje je Savez izvršio na račun Miličića.

VEZANI TEKST - Da li je FSBiH platio privatni avion, ko zapošljava ljude bliske stranci Milorada Dodika?

FSBiH također bi trebao pojasniti na osnovu čega je određen novčani iznos za poslove "intelektualnog rada", te zbog čega je Savez pristao da Miličiću isplati sve "dodatne troškove", u koje su uračunati svi procijenjeni troškovi koji se navode u Miličićevom ugovoru.

SIPA također želi listu osoba koje su putovale sa reprezentacijom BiH na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine.

Pripadnici SIPA-e također žele odgovore i dokumentaciju vezanu za troškove u hotelu Swiss u Sarajevu, odnosno sve uplate za sve osobe koje su tamo odsjele na račun FSBiH.

VEZANI TEKST - Zmajevi tonu, isplate redovne: Mutni poslovi Vice Zeljkovića i kuma Marka Miličića

I napokon, SIPA također želi kompletnu dokumentaciju vezanu za gradnju terena sa vještačkim travnjakom u Krupi na Vrbasu, u Mostaru i u Ilijašu, piše N1.

Treba napomenuti da je SIPA i ranije u 2021. godini tražila odgovore od FSBiH, ali krovna kuća bh. fudbala nije dostavila dokumentaciju u cjelini.

Na ista pitanja kao SIPA, odgovore je ranije tražio i Faktor, ali su iz FSBiH ostali nijemi na naše upite koje smo poslali na adresu generalnog sekretara Adnana Džemidžića, predsjednika i dvojice potpredsjednika Saveza. Hoće li se iz Saveza oglušiti i na "poziv" iz SIPA-e?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.