- U toku su pretresi na području Unsko-sanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje za izvršenje krivičnog djela iz člana 154 Krivičnog zakona BiH-izborna prevara. Više informacija će biti po okončanju pretresa – potvrdio je za Faktor glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Pretresi se vrše u nekoliko stambenih objekata u Sanskom Mostu, a prema nezvaničnim informacijama, jedan od stanova pripada federalnom zastupniku Asimu Kamberu (SDA).

Iz Tužilaštva BiH su precirzirali da je akcija usmjerena na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela izborne prevare počinjene tokom općih izbora 2018. godine.

- Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbu Suda BiH, SIPA je uz asistenciju policije MUP-a USK na području Sanskog Mosta pretresla objekte i prostorije koje koriste troje osumnjičenih. Prilikom pretresa izuzeti su određeni dokazi i dokumentacija. Osumnjičeni su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom slučaju.