open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
SIPA svoj posao davno završila, čeka se "išaret" iz Tužilaštva: Koliko Novalić, Solak i Hodžić mogu biti zadržani
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, koji su sinoć uhapšeni nakon ispitivanja u SIPA-i, još se nalaze u prostorijama ove policijske agencije.
29.05.2020. u 14:38
get url
text

Kako saznajemo, posao oko uzimanja izjava u svojstvu osumnjičenih u SIPA-i davno je završen i čeka se samo poziv iz Tužilaštva da se oni i zvanično predaju u njihovu nadležnost.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, nakon što su formalno lišeni slobode, oni moraju u roku od 24 sata biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu, odnosno u konkretnom slučaju tužilačkom timu.

Tužilaštvo ih također može zadržati 24 sata, koliko ima na raspolaganju da ih formalno ispita i eventualno uputi prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora ili mjera zabrane.

Nakon toga i Sud ima na raspolaganju svoja 24 sata za donošenje odluke, što u suštini znači da osumnjičeni mogu biti zadržaniu pritvoru do 72 sata, bez da im je određena mjera jednomjesečnog pritvora.

Podsjetimo, Solak, Hodžić, a zatim i Novalić u službene prostorije SIPA-e stigli su jučer u kasnim popodnevnim satima, ali nije poznato kad su tačno i uhapšeni. Pretpostavlja se da se to desilo nekad oko ponoći, kada je advokat Fahrudina Solaka napustio zgradu SIPA-e.

Prema nezvaničnim informacijama, njihovo dovođenje u prostorije Tužilaštva BiH očekuje se tek oko 17 sati.

Sumnjiče se za udružvanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje službene dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Tužilaštvo se još nije zvanično oglasilo o slučaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.