open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
"Sivro nosi 3.000 glasova": Forto nakon iniciranja smjene izdvojio još milion KM Sindikatu
Nije slučajnost činjenica da se baš ovom Sindikatu, takozvanom "Sivrinom sindikatu", izašlo u susret, što je od ranije bila tendencija aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića
25.12.2019. u 12:04
get url
text
Edin Forto i Saudin Sivro

Iako još nismo ušli u izbornu godinu, kampanja za predstojeće Lokalne izbore već je počela. Političke stranke ne žale novac, onaj budžetski koji pripada građanima, za što bolje pozicioniranje unutar glasačkog tijela.

Stranke koje čine aktuelni saziv Vlade Kantona Sarajevo (KS) su prije nekoliko dana, nakon što je najavljena njihova smjena, odlučili izdvojiti, prema procjenama premijera Edina Forte (Naša stranka) dodatnih milion KM.

VEZANI TEKST - Izmjene kolektivnog ugovora o plaćama u predškolskom i osnovnom obrazovanju

Nakon kontinuiranog odbijanja da izađu u susret zahtjevima Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, Vlada je iznenada, kada je mogućnost njihove skorije smjene već bila izvjesna, promijenila mišljenje, pa je Forto sa predsjednikom Sindikata Saudinom Sivrom 23. decembra potpisao Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja.

- Kako bismo to ispoštovali, uputit ćemo amandman na prijedlog budžeta za 2020. godinu kako bismo ispravili nepravdu prema ovim ljudima - poručio je Forto nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

Ukoliko je premijer bio svjestan nepravdi o kojima govori, upitno je zašto one nisu bile ispravljene u nedavno kreiranom Nacrtu budžeta, već se Forto tih nepravdi dosjetio tek nakon najavljene smjene, prepuštajući time dodatnu budžetsku obavezu svojim mogućim nasljednicima.

Nije slučajnost činjenica da se baš ovom Sindikatu, takozvanom "Sivrinom sindikatu", izašlo u susret, što je od ranije bila tendencija aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića (Narod i pravda).

- Prema Konakovićevim navodima, tom Sindikatu treba dozvoliti uplitanje u rad Ministarstva jer on nosi 3.000 glasova – izjavila je za skupštinskom govornicom 25. septembra ove godine ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić.

VEZANI TEKST - Pogledajte cijeli govor ministrice Zinete Bogunić koji je razbjesnio Konakovića

Naknadna spoznaja aktuelne kantonalne vlasti o potrebi ispunjavanja zahtjeva Sindikata nije sporna koliko je sporna procedura po kojoj su ti zahtjevi ispunjeni.

Ministarstvo finansija KS je, saznaje Faktor, 17. decembra dalo negativno mišljenje na dostavljeni prijedlog Kolektivnog ugovora, kojeg nije željela potpisati ni resorna ministrica Bogunić.

Bogunić, naime, nije ni učestvovala u pregovorima o izmjenama Kolektivnog ugovora jer je taj dan bila na bolovanju, a Vladi se, očigledno, žurilo. Protiv potpisanog Kolektivnog ugovora su se izjasnili i direktori osnovnih škola u KS, te su najavili tužbu protiv Vlade, ocijenivši da se njime nastavlja sa urušavanjem obrazovnog sistema.

VEZANI TEKST - Direktori sarajevskih osnovnih škola najavili tužbu protiv Vlade KS

- Ako hoćete da srušite državu, nemojte plaćati porez – upozorio je Forto na sjednici Vlade KS koja je održana 4. decembra.

Nekoliko dana kasnije, potpisao je ugovor sa Sindikatom koji, prema Zapisniku o inspekcijskom nadzoru Porezne uprave FBiH od 23. aprila 2018. godine, duguje 53.151,35 KM.

Međutim, Lokalni izbori se bliže pa deklarativni principi i novac koji pripada građanima nisu previsoka cijena za eventualni što bolji rezultat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.