Sjedenje s prekriženim nogama: Spremne ste platiti cijenu ženstvenosti?

Objavljeno: 05.07.17 u 22:52

Sjedenje s prekriženim nogama izgleda elegantno i povezuje se sa ženstvenošću, ali nije nimalo bezazleno kada su u pitanju posljedice po zdravlje. 

Nemojte sjediti ovako  FOTO: ILUSTRACIJA
Nemojte sjediti ovako FOTO: ILUSTRACIJA

Ovo su najčešči problemi kod ljudi koji tako sjede.

Paraliza peronealnog živca
Ovo neugodno stanje rezultat je sjedenja u istom položaju po nekoliko sati. Osim toga, držanje tijela u bilo kojem istom položaju tokom dužeg razdoblja vodi ovoj vrsti paralize. Studija je pokazala da je najrizičnije upravo sjedenje s prekriženim nogama.

Visok pritisak
Sjedenje na ovaj način dokazano povisuje krvni pritisak i može izazvati probleme s cirkulacijom.

Neravnoteža zdjelice
Dugotrajno sjedenje pri kojemu jedna noga visi preko druge dovodi do skraćivanja unutarnjeg bedrenog mišića te izduživanja vanjskoga. Izbjegavate to, kičma će vam biti zahvalna.

Paukove vene
Imate li naviku dugo sjediti u ovom položaju šanse od razvijanja varikoznih vena mnogo su veće. Iako je to, prije svega, stvar genetskih predispozicija, postoji rizik od upale komprimiranih vena. U krvnim žilama postoje maleni ventili koji sprečavaju krv da teče u suprotnom smjeru. Dok sjedite s prekriženim nogama, raste pritisak na vene i usporava se krvotok. Krvne se žile sužavaju i postupno oslabljuju pa i krv počinje teći u pogrešnom smjeru. Zbog toga se krv može izlijevati u noge, a vene oticati.

Pored svega toga, ovakva navika sjedenja duže od tri sata na dan može rezultirati pogrbljenim držanjem, bolovima u leđima i vratu te osjećajem neugode u kukovima, piše Bright Side.