open-navfaktor-logo
search
Obaviješteno PBiH
Sjeverna Makedonija odbila Dodikovo učešće na Prespa Forumu u Ohridu
Vlasti Sjeverne Makedonije su odbile dati saglasnost Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lideru SNSD-a, za učešće na Prespa Forum Dialogue koji se od od 16. do 18. juna održava u Ohridu, piše portal Istraga.ba.
09.06.2022. u 17:25
get url
text
get url
text

Ovu ionformaciju prvobitno je objavio portal politicki.ba, a Istraga.ba je, u međuvremenu, uspjela doći do internih dokumenata Predsjedništva BiH koji otkrivaju detalje ovog slučaja.

VEZANI TEKST - Najavio susrete: Dodik u utorak sa Lavrovom u Beogradu, 17. juna sa Putinom u Rusiji

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Penderovski poslao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću poziv za učešće na "Prespa Forum Dialogue", na kojem bi, prema zvaničnim informacijama, trebali učestvovati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, slovenački predsjednik Borut Pahor, kosovska predsjednica Vjosa Osmani-Sadriu, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kosovski premijer Albin Kurti, američka službenica Rosemary Anne DiCarlo, turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi i drugi.

Razmatrajući ovaj poziv, Predsjedništvo BiH je 17. maja 2022. prihvatilo poziv predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog za učešće na "Prespa Forum Dialogue". Zaključkom je određeno da bi bh. delegaciju trebao predvoditi član Predsjedništva Milorad Dodik.

- Međutim, u međuvremenu smo obaviješteni od organizatora PFD-а da je poziv predsjednika Republike Sjeverne Makedonije NJ.E. Steve Pendarovskog lično upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nj.E. Šefiku Džaferoviću, te da isti nije prenosivоg karaktera - izvijestila je šefica Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH Ravijojla Beba Pavlović.

Milorad Dodik Prespa Forum 

Pavlovićeva je izvijestila članove Predsjedništva da je Zaključak Predsjedništva BiH od 17. maja, kojim je Dodik određen za šefa delegacije – neprovodiv. A evo šta su zvaničnici Sjeverne Makedonije napisali.

Milorad Dodik, Prespa Forum 

- Poziv za učestvovanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića na ovogodišnjem "Prespa Forum Dialogue" je lični, a ne prenosiv - piše u obavijesti dostavljenoj Predsjedništvu BiH.

Prevedeno sa diplomatskog na "narodni" jezik, odluka Predsjedništva BiH da na Prespa Forumu Bosnu i Hercegovinu predstavlja Milorad Dodik nije provodiva. Vlasti Sjeverne Makedonije tako su uskratile gostoprimstvo članu Predsjedništva BiH, piše Istraga.

Dodiku je, prema informacijama ovog portala, uskraćeno i prisustvo na večeri u Solunu, gdje su se okupili lideri nekoliko država kako bi učestvovali na Forumu kojem prisustvuje njemački kancelar Olaf Scholz. Iako je bio rezervirao hotel, Dodik je početkom ove sedmice otkazao put u Solun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.