open-navfaktor-logo
search
Ukrašavanje grada
Skandal u Brčkom: Gradonačelnik odgodio sjednicu Vlade zbog zastava BiH!
Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić jutros je odgodio nastavak redovne sjednice vlade, zahtijevajući utvrđivanje svih činjenica u vezi sa postavljanjem zastava BiH na Trgu mladih za šta su korišteni resursi Vlade Distrikta.
26.02.2020. u 11:36
get url
text

- Nažalost, mi smo danas odložili redovnu sjednicu Vlade jer nisu postojali uslovi da se redovan rad nastavi iz razloga što smo tražili informacije u vezi s kršenjem Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o praznicima Brčko distrikta BiH, budući da je neovlašteno izvršeno ukrašavanje dijela grada mimo spomenutih zakona - rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Radi se o jučerašnjem postavljanju zastava Bosne i Hercegovine na Trgu mladih, ususret Danu nezavisnosti BiH te 8. martu – Danu Brčko distrikta što Milić, kako piše Otisak, smatra nadležnošću drugih organa vlasti, a ne onih koji su to uradili prethodnog dana.

U vezi s ukrašavanjem gradskog trga, kazao je kako smatra da tu ima i elemenata krivične odgovornosti, budući da zakon jasno propisuje u kojim situacijama i na koji period se vrši ukrašavanje grada, saopćeno je iz Vlade Distrikta.

Siniša Milić

-Za ove aktivnosti angažovana su materijalna sredstva i ljudski resursi i neko mora snositi odgovornost za taj čin. Mi smo u takvim okolnostima tražili i od Inspektorata da izvrši svoj dio posla, a o svemu je informisan i predstavnik Policije Brčko distrikta BiH. Postoji i potreba za utvrđivanjem disciplinske odgovornosti onih koji su prekršili zakon - dodao je gradonačelnik Milić.

On je naveo da ukoliko se ne bude poštovao zakon u ovom slučaju, sutra niko ne može postaviti pitanje zašto će na istom mjestu osvanuti neke druge zastave.

- Mi moramo štititi i Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o praznicima Brčko distrikta BiH - poručio je Milić, navodi se u saopćenju.

Portal Otisak je prenio izjavu glavnog koordinatora Vlade Seada Šadića, koji je kazao da su zastave postavili članovi brčanskog Udruženja Stećak, u saradnji sa Vladinim Odjelom za javnu sigurnost.

Šadić je ispričao i šta je prethodilo prekidu rada Vlade.

- Ja kažem: Kome to smetaju državne zastave Bosne i Hercegovine, ako znam da je neko prije postavljao i dijelio zastave Republike Srpske, pitam da li je to u skladu sa Zakonom i Statutom, pitam Inspektorat i predstavnika policije. Siniša govori: "Ne može ovdje, ovo nije u redu, evo da znate, ja sad najavljujem, ja ću postaviti za 9. januar zastave Republike Srpske". Rekoh: "Ako je u skladu sa Zakonom, nikakav problem, ako nije, ima onda ovaj neki drugi zakon. U suštini, ima Zakon o krivičnom postupku, jer ne možeš ti kačiti šta hoćeš" - ispričao je Šadić za Otisak.

Na pitanje novinara da li postoji odobrenje od neke institucije za postavljanje državnih zastava, on je odgovorio:

"Ne. Zakon o komunalnoj djelatnosti je propisao da se moraju dobiti lokacijski uslovi Odjeljenja za prostorno planiranje. Međutim, Odjeljenje za prostorno planiranje neće da da lokacijske za školu, a kamoli da da za zastave."

Šef brčanske Policije Goran Pisić je kazao da će tražiti tonski zapis sa sjednice Vlade i u skladu s tim obavijestiti tužilaštvo ove lokalne zajednice, vezano za pitanja koja su uputili gradonačelnik i glavni koordinator Vlade.

- Mi ćemo u saradnji sa Tužilaštvom vidjeti da li ima eventualne prekršajne ili krivične odgovornosti, ali veoma je rano govoriti o tome. U suštini, situaciju treba smiriti i staviti je u normalne procese koje zakon predviđa - naveo je on.

Šef brčanskog Inspektorata Damir Bulčević je kazao da je gradonačelnik interno poslao dopis vezano za provjeru postavljanja državnih zastava.

- Ja sam proslijedio to glavnom inspektoru, glavni inspektor će to proslijediti komunalnim inspektorima pa ćemo vidjeti. Inspektori će sagledati stanje na licu mjesta u skladu sa zakonskim odredbama Zakona o Inspektoratu i drugim zakonima koji se vežu za ovakve ili slične slučajeve -  izjavio je on, dodavši da je njegovo mišljenje da je postavljanje državnih zastava u skladu sa Statutom Brčko distrikta, jer su zastava i grb BiH obilježje i Distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.