open-navfaktor-logo
search
Parlamentarci o Vladi FBiH
Skopljak: Dobar dio ministara nikada nisam vidio na sjednici Parlamenta, znam ih s televizije
Zastupnici i delegati u Parlamentu Federacije BiH nerijetko su imali zamjerke na ponašanje ministara u Vladi Federacije BiH, tačnije, njihovo nedolaženje na sjednice i kada su se pred parlamentarcima nalazile tačke iz njihovih resora. Tako prema riječima pojedinih delegata, neke ministre su vidjeli samo na televiziji.
16.10.2021. u 11:34
get url
text
FOTO: Ajdin Cocalić / Parlament FBH

"Te što sam nabrojala sam i viđala, ostale ne znam" 

- Generalno nisam zadovoljna odnosnom Vlade FBiH, odnosno, ministara prema zastupnicima. Zakonodavna vlast je Parlament, a izvršna Vlada FBiH, ali ja imam vrlo često dojam da ono što naloži Parlament, a Vlada treba da uradi, Vlada se najčešće na to ogluši. Iskreno, bilo je situacija da federalni ministri ne prisustvuju sjednicama i kada su na dnevnom redu tačke iz njihovih resora. Tako ministra energije (Nermin Džindić) rijetko viđamo. Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, nekoliko je puta bio. Najčešće smo viđali premijera Fadila Novalića, Jelku Milićević jer je ona i zastupnica. Bio je i Vesko Drljača, ostale ne znam. Te što sam nabrojala sam i viđala - govori nam Mara Đukić (DF), zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Naglašava kako je potrebna tješnja saradnja Federalne vlade i Parlamenta FBiH.

Zastupnica u Zastupničkom domu FBiH Azra Hadžić (SBB) kaže da je u posljednje vrijeme itekako zadovoljna odnosnom federalnih ministara prema zastupnicima.

- Ja sam prezadovoljna kada je riječ o odnosu federalnih ministara prema zastupnicima, pogotovo u posljednjih nekoliko sjednica. Ne budu svi, ali barem pošalju svoje zamjene, prisustvuje premijer sjednicama. Jeste bio taj period kada je vladao maćehinski odnos Vlade FBiH prema Parlamentu FBiH, zastupnicima, kada nisu prisustvovali, ali u posljednje vrijeme ljudi su uvijek tu, dostupni za svaku informaciju. Ne mogu ništa loše da kažem. Jeste bio taj period, ali on je prošao, popravili su se - kazala nam je Hadžić.

Razgovarali smo i sa Fahrudinom Skopljakom (SDA), delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Dobar dio ministara nisam vidio u Parlamentu" 

- Većinu ministara nikada nisam vidio na sjednicama Doma naroda, što je u najmanju ruku nepoštovanje Parlamenta koji je najviši organ. S te strane, to je moja zamjerka. Naravno, ima ministara koji su odgovorni, koji dolaze, brane svoje materijale, prisustvuju sjednicama, ali ima dobar dio koji nikada nisam vidio na Parlamentu. Ne znam ni kako izgledaju uživo, znam ih s televizije - ispričao nam je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.