open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Skopljak: Svjedočimo brutalnom skrnavljenju budžeta FBiH od HDZ-a i "Osmorke"
Klub Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je ukazao kako se sa 50 amandmana predloženih na budžet FBiH, čiji je kreator HDZ a koje podržava "Osmorka", kasapi budžet.
26.01.2023. u 13:45
get url
text

- Klub SDA je zakazao danas ovu press konferenciju u svjetlu događanja oko usvajanja budžeta FBiH za 2023. godinu. Jučer i danas smo svjedočili jednom brutalnom skrnavljenju federalnog budžeta, jednoj trgovini koja se događala jučer cijeli dan, gdje je HDZ zajednom sa "Osmorkom", da tako kažem, prekrojio budžet.

Usaglasili su nekih 50 amandmana koji u bitnoj mjeri mijenjaju samu strukturu budžeta. Stav Stranke demokratske akcije, s obzirom na to da nemamo izabranu novu Vladu FBiH, da nemamo do kraja izdefinisanu parlamentarnu većinu, da je zbog nesmetanog funkcionisanja Federacije BiH budžet trebalo usvojiti onako kako je to Vlada FBiH predložila, a da nova parlamentarna većina nakon izbora nove vlade u roku od 30 dana uradi rebalans i da planiraju sve ono što su politike te parlamentarne većine - rekao je Skopljak i dodao:

- Ovdje je posebno zabrinjavajući način kako je to urađeno. Ovo je HDZ maestralno uradio jer vi kada uđete u samu strukturu amandmana, vidite da HDZ to sistemski, strukturalno reda stvari dok se "Osmorka" zadovoljila nekim mrvicama. Recimo, HDZ traži 7.000.000 KM za Klinički centar u Mostaru, dok "Osmorka" ima za neku osnovnu školu u Bužimu 50.000 KM, za neku operacionu salu u Tuzli 500.000 KM. Ovo samo pokazuje matricu kako će ova parlamentarna većina funkcionisati ako dođu i dovedu ovu stvar do kraja.

Ovo ne čudi jer tamo je osam gladnih usta, valja to nahraniti. Tako HDZ sistemski rješava stvari, a "Osmorka" samo pomrvi. Strukturalno se ovdje mijenja budžet, amandmani utječu na sigurnost, privredni ambijent u Federaciji. Po amandmanima samo fali slika stranke, cijeli dan su jučer dogovarali, kasapili budžet, ovo je splet. Vlada je odbila sve ove amandmane. Vidjet ćemo - kazao je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.