open-navfaktor-logo
search
Žustra rasprava
Skupština Kantona Sarajevo na korak bliže Poslovniku koji otežava smjenu Vlade
Najmanje 18 zastupnika mogu glasati o nepovjerenju Vladi KS, a sada je 12 zastupnika, nije dobro pretvarati inicijativu u odluku, kazao je Aljoša Čampara
14.05.2019. u 15:50
get url
text

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici završila je raspravu o Nacrtu Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, koji će biti upućen na javnu raspravu koja će trajati 15 dana.  Novi Poslovnik, ako bude usvojen, otežat će smjenu Vlade, ali daje mogućnost smjene predsjedavajućeg Skupštine. 

U toku rasprave o Nacrtu Poslovnika zastupnici su najviše pažnje posvetili broju zastupnika, odnosno potrebnih ruku da bi došlo do smjene Vlade Kantona Sarajevo, formiranju klubova stranaka i žrijebanju za izbor u rukovodstvo Skupštine KS, kada se bira žrijebanjem u slučaju istog broja glasova. Suština izmjena je u tome da je sada potrebno 12 zastupnika da se pokrene inicijativa za smjenu Vlade, a novi Poslovnik navodi da bi ubuduće trebalo osigurati 18 ruku. 

U Nacrtu Poslovnika predlaže se da klub može formirati politička stranka sa najmanje dva zastupnika u Skupštini. Klub može formirati koalicija sa najmanje tri zastupnika u Skupštini.

Zastupnik Mirza Čelik predložio je da su za formiranje kluba potrebna tri zastunika, umjesto dva kako to precizira predlagač izmijena Poslovnika. 

Zatim je došlo do polemike Mirze Čelika i Zvonka Marića.

- Nedopustvo je da SDA ne sudjeluje u radu skupštinskih tijela, a onda kritikuju ovaj poslovnik - kazao je Zvonko Marić.

Mirza Čelik odgovorio je Mariću da ne poznaje Poslovnik i misli da je Marić nešto pogriješio jer se raspravlja o Nacrtu Poslovnika.

- Trebala vam je javnost i da napravite predstavu na sjednici - kazao je Marić.

Čelik je zamolio predsjedavajućeg Elmedina Konakovića da ne "dozvoli Mariću da vrijeđa druge zastupnike i pozvao se na Kodeks u Skupštini KS".

Zastupnik Aljoša Čampara smatra da je većina predloženih izmjena Poslovnika kozmetička.

- Skupština ne bi trebala odlučivati većinom glasova ko će dobiti funkciju žrijebanjem što je dozvoljeno u Izbornom zakonu. Formiranje klubova zastupnika ne mogu činiti dva zastupnika i treba ostati tri. Klub SDA ima najviše zastupnika 10 i ima jedan klub, a ovi drugi se mogu udruživati i imati svoje klubove što nije uredu. Najmanje 18 zastupnika mogu glasati o nepovjerenju Vladi KS, a sada je 12 zastupnika, nije dobro pretvarati inicijativu u odluku – kazao je Čampara.

Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine KS, smatra postavljanje rukovodstva Skupštine KS žrijebanjem neozbiljnim, odnosno "izvlačenjem iz šešira" kako je rekao neozbiljnim.

- Biranje u rukovodstvo Skupštine KS je ozbiljno i o tome trebaju odlučivati svi zastupnici u Skupštini KS – pojasnio je Handžić.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, rekao je da ni on nije za žrijebanje, iako je to dozvolio Izborni zakon BiH.

- S vjerske strane, ja nisam za lutriju ni i u Skupštini KS, već da o tome odluči Skupština KS, odnosno da se izabere nabolji kandidat – rekao je Konaković.

Zastupnica Neira Dizdarević zatražila je da se definiše na koji način treba kazniti zastupnike koji ne dolaze na sjednice.

- Prije se zastupnik za nedolazak na sjednice mogao kazniti odbijanjem novca od paušala. Zastupnici u Skupštini ne dobijaju više paušal i na koji način kazniti zastupnika koji ne izvršava svoje obaveze – pitala je Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.