open-navfaktor-logo
search
Je li bilo zloupotreba
Skupština KS: Da li su se vakcine iznosile u torbama, zastupnici Vranića pozvali da se vrati na posao
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas razmatraju epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo.
07.09.2021. u 11:48
get url
text

Današnjoj sjednici ne prisustvuje ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić što je izazvalo revolt zastupnika jer nisu dobili odgovore na pitanja u vezi s vakcinacijom ministara, upotrebu vakcina, borbu sa koronavirusom.

Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo najavio je da će ozbiljno razmisliti o pokretanju smjene ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića jer nije došao na sjednicu gdje je trebao odgovarati na pitanja zastupnika.

Umjesto ministra Vranića na pitanja zastupnika odgovarala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Zastupnik Mahir Dević zatražio je od direktorice Pilav odgovore kojih je to šest ministara primilo Pfizer vakcine preko reda u kabinetima u zgradi Vlade Kantona Sarajevo, ističući kako ministar zdravstva KS Haris Vranić ne prisustvuje današnjoj sjednici, a trebao bi s obzirom na brojna pitanja zastupnika u vezi s epidemiološkom situacijom u KS.

- Nadam se da namjerno ministar nije eskivirao ovu tačku dnevnog reda – kazao je Dević, te dodao:

- Dajte nam imena šest ministara koji su vakcinisani preko reda u zgradi Vlade Kantona Sarajevo, spominjano je da je to šest. Koja su to imena - pitao je Dević.

Istakao je također da postoje nezvanične informacije da je određeni broj vakcina prenesen u privatnu polikliniku koja je u vlasništvu načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića, gdje su, kako je naveo, navodno te vakcine iskorištene za vakcinaciju da li stranačkih kolega, da li nekih privilegovanih u procesu vakcinacije. Zatražio je i detaljne informacije u vezi s tim navodima.

Zastupnik Haris Zahiragić je pitao da li za svaku apliciranu Pfizer vakcinu postoji karton.

Naveo je kako postoje nezvanične informacije kako određeni broj kartona za Pfizer vakcine nedostaje, te je pitao gdje su te vakcine, ko ih je primio. Upitao je i ko je donio odluku o prioritetnom vakcinisanju ministara, na osnovu čega je donesena ta odluka, kao i ko je donio odluku koju vakcinu mogu primiti ministri dok građani nisu mogli birati, a i sada su vrlo ograničeni izborom vakcina s obzirom na njihov broj.

Pitao je Zahiragić i za najavljene zabrane rada uposlenicima koji nisu vakcinisani.

- Kako vi mislite da vam radnici otkrivaju svoje medicinske podatke, a vi nećete da kažete kada ste se i gdje vakcinisali. Je li mislite da nastavnik koji se nije vakcinisao sutra reže ruže u dvorištu škole – pitao je između ostalog Zahiragić.

Pozvao je ministra Vranića da se vrati na posao, ističući kako se nada da će iz moralnih razloga podnijeti ostavku. 

- Zadužuje se Kolegij Skupštine KS da za narednu sjednicu pripremi prijedlog odluke o formiranju privremenog ad hoc tijela, a sa zadatkom da u roku od mjesec ispita sve zloupotrebe u procesu vakcionacije, a sa posebnim fokusom na vakcinaciju imenovanih i izabranih zvaničnika u KS, to uključuje i nas drage kolege. Sastav radnog tijela treba da odražava politički sastav Skupštine KS - naveo je Zahiragić.

Pilav je predstavila podatke u vezi s epidemiološkom situacijom, odgovorila na nekoliko pitanja zastupnika, ali nije odgovorila na većinu pitanja koja su joj postavili zastupnici, a u vezi s vakcinacijom.

Istakla je kako ministar ne prisustvuje sjednici, a da je nju zamolio da odgovori na određena pitanja u vezi s epidemiološkom situacijom.

Dević je kazao da je Skupština tokom posljednjih nekoliko sjednica obesmišljena.

Zastupnik Zvonko Marić je kazao da je ovakav način ophođenja nadležnih, Ministarstva i Vlade poražavajući s obzirom na to da niko nije delegiran da odgovori na pitanja koja danas postavljaju zastupnici, te da se niko nije udostojio da odgovori na pitanja zastupnika.

- Čini mi se da ovo liči na onu Balaševićevu pjesmu "Uzalud vam trud svirači", u ovom slučaju zastupnici – kazao je Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.