open-navfaktor-logo
search
Počela sjednica
Skupština KS danas bi trebala imenovati novu Vladu: Počeli sa pauzom koju je tražio Konaković, hoće li se uspjeti dogovoriti
Počela je 22. radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo kojoj prisustvuju 34 zastupnika.
03.03.2020. u 10:30
get url
text

Na ovoj sjednici kao druga tačka pred zastupnicima će se naći Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo. Prije utvrđivanja dnevnog reda, za riječ se javio zastupnik Elmedin Konaković, koji je pitao na koji način je dopunjen dnevni red sa tačkom o imenovanju Vlade KS.

Iako se špekulisalo da današnjoj sjednici neće prisustvovati zastupnik SDA Aljoša Čampara, on ipak prisustvuje sjednici.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik je pojasnio da je odluka donesena u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

Konaković je zatražio pauzu koja je u toku kako bi se dogovorili oko glasanja za dnevni red današnje sjednice.

Mandatar za novog premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić prije nekoliko dana uputio je predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku prijedlog imena ministara Skupštine Kantona Sarajevo.

Nenadić je za ministricu pravde i uprave predložio Mersu Kusturu (SDA), za ministra saobraćaja Adija Kalema (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruka Kapidžića (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihadu Glamoč (SDA), za ministra unutrašnjih poslova Ismira Jusku (SBB), za ministra privrede Draško Jeličić (DF), za ministra finansija Jasmina Halebića (SDA), za ministra zdravstva Rusmira Mesihovića (DF), za ministra obrazovanja, nauke i mladih Anisa Krivića (SBB), za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Jasnu Agić (SBB). Nenadić je za ministra za boračka pitanja predložio Senada Hasanspahića (SDA) i za ministra za kulturu i sport predložio Emira Hadžihafizbegovića (SDA), međutim ta dva imena su sinoć promijenjena.

{$galerijaFotografija}

Kako je potvrđeno za Faktor za ministra za kulturu bit će predložen Kenan Alikadić, dok će prijedlog za ministra za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

Kasno sinoć donesena je odluka da će se promijeniti imena kandidata za ministre u Vladi Kantona Sarajevo koji su danas trebali biti potvrđeni na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo zasijedao je sinoć te ipak donio odluku da se promijene dva imena koja su se spominjala u snimku koji je objavljen prije nekoliko dana.

Također, pred zastupnicima bi se na današnjoj sjednici trebali naći i Prijedlog odluke o izboru predsjedavajućih, zamjenika predsjedavajućih i članova stalnih radnih tijela Skupštine KS, prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za javna priznanja, Prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2020.godinu, Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2020.godinu, Prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje Kantona Sarajevo, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” za 2020. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" za 2020. godinu.

Skupština Kantona Sarajevo (2) 03.03.2020.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.