open-navfaktor-logo
search
SDA najavila apelaciju
Skupština: Zaustavljeno zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, Vlada ne može smjenjivati direktore
Skupština Kantona Sarajevo danas je sa 19 glasova "za" usvojila zaključak Kluba zastupnika Narod i pravda, Naša stranka, SDPBiH i NBL- samostalni zastupnici kojim se uvodi moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru. 
28.09.2020. u 17:36
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Mirza Čelik je rekao da SDA neće učestvovati u glasanju i da će Klub zastupnika ove stranke pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu sa Ustavom ni zakonskim propisima. Prvobitno nije želio uopće staviti taj zaključak na glasanje uz obrazloženje da je potrebno da ga razmatra nadležna skupštinska komisija.

Danas usvojeni zaključak, koji je Čelik pročitao na sjednici, glasi:  

1.Zabraniti Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, za zaključivanje ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima u organima uprave Kantona Sarajevo, zavodima, direkcijama, agencijama, upravnim organizacijama, pravnim licima sa javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona Sarajevo, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton, budžetskim i vanbudžetskim fondovima, te u privrednim subjektima u kojima Kanton učestvuje sa najmanje 50% ukupnog kapitala.

2.Obustaviti sve aktivnosti na izmjenama i dopunama osnivačkih akata i pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kao i da se naloži obustavljanje internih premještanja zaposlenika unutar ustanova, preduzeća, organa uprave i ministarstava.

3. Iz tačke 1. Zaključka izuzimaju se odgojno - obrazovne, visokoškolske ustanove, zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama, Uprava policije, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanjem kvalitetom Kantona Sarajevo za hitna i opravdana zapošljavanja uz obaveznu prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo.  Izuzima se i zapošljavanje preko programa Službe za zapošljavanje KS.

4.Iz tačke 1. Zaključaka izuzimaju se subjekti koji su već dobili saglasnost Vlade za prijem uposlenika na određeno vrijeme gdje postoji opasnost da bi zbog započetih poslova u procesu rada isticanjem ili prekidom ugovora na određeno vrijeme mogle nastupiti veće štete za predmetnog subjekta.

5.Subjekti navedeni u tački 1. Zaključaka obavezuju se da odmah i bez odlaganja ponište javne konkurse za prijem u radni odnos koji su u toku, kao i da obustave prijem u radni odnos bez javnog konkursa, a sve prema ranije dobivenim saglasnostima nadležnog organa. 

6.Obavezuje se Vlada Kantona Sarajevo, nadzorni i upravni odbori, ovisno o nadležnosti, da ponište pokrenute konkursne procedure i obustave sve dalje postupke razriješenja, izbora i imenovanja direktora i članova uprava, upravnih i nadzornih odbora javnih subjekata iz tačke 1. Zaključka. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.