open-navfaktor-logo
search
Promjenjivi mart
Sladić: S petka na subotu novo zahlađenje, a oko 20. marta nešto se iza brda valja
Jučer su u našoj zemlji zabilježene temperature zraka iznad višegodišnjeg prosjeka, pa je u 13 sati u Doboju, Maglaju, Banjoj Luci i Sanskom Mostu izmjereno 25 stepeni. Ipak, ovako lijepo vrijeme, prema riječima mladog meteorologa Nedima Sladića, neće potrajati i večeras slijedi zahlađenje.
13.03.2020. u 07:08
get url
text

- Što se tiče vikenda, vrijeme nažalost neće biti lijepo kao danas, kada se bilježe temperature zraka znatno iznad višegodišnjeg prosjeka, već dolazi do novog zahlađenja koje će u noći s petka na subotu zahvatiti veći dio Bosne i Hercegovine. Past će i malo kiše. Nešto padavina će ponovo biti u nedjelju i to prije svega u jutarnjim satima u centralnoj Bosni te na istoku naše zemlje gdje se sniježna granica može spustiti i na oko 600 metara nadmorske visine. Pa opet treba računati na mogućnost susniježice u nešto višim područjim centralne i istočne Bosne. Ali već u nedjelju će nam se polahko vremenske prilike stabilizirati. U drugom dijelu dana padavine će prestati, a sa zapada i sjeverozapada će biti razvedravanje - govori nam Sladić.

Dodaje kako ćemo stabilne vremenske prilike imati u većem dijelu naredne sedmice.

- Za dane vikenda će doći do neke promjene vremena, ali i novog osjetnijeg zahlađenja, tako da pravog proljeća još nemamo. Još će biti povremeno toplo, radit će se o povremenim periodima natprosječne toplote. Nešto se iza brda valja oko 20. marta, ali i dalje je to dosta diskutabilno kada je u pitanju neki jači prodor hladnoće. Ne mislim na snijeg, već hladnoću koja bi spustila temperature zraka u jutarnjim satima ispod nula stepeni, odnosno, i do minus četiri. Ali još je dosta nesigurno s obzirom na to da ide više od deset dana gdje de facto se mnoge stvari mogu promijeniti - rekao nam je Sladić i dodao:

- Narednih dana će jutarnje temperature ići do dva-tri stepena, a i to je karakteristika marta mjeseca, njegova promjenjivost. Nastavljamo s promjenjivim vremenskim prilikama. Iduće sedmice će biti nekoliko lijepih dana u kojima ćemo moći uživati, ali ne sa ovako visokim temperaturama, kao što je izmjerena u četvrtak, u popodnevnim satima u Banjoj Luci, Doboju, Maglaju, Sanskom Mostu, izmjereno 25 stepeni - rekao nam je Sladić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.