Sljedeće sedmice sjednica Zastupničkog doma FBiH: Kakva će biti sudbina zakona o PIO-u

objavljeno: 01.12.2017. u 09:37

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta zakazana je za srijedu, 6. decembar.

Pred zastupnicima će se opet naći novi federalni zakon o PIO-u, ali ovaj put u formi nacrta.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i uputila Prijedlog zakona o PIO-u u parlamentarnu proceduru uz zahtjev da se razmatra po hitnom postupku. Međutim, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma, na čijem je dnevnom redu bila ova tačka, zastupnici SBB-a i opozicionih stranaka nisu podržali takav zahjev pa je razmatranje zakona vraćeno u redovnu proceduru. Najneobičnije u svemu bilo je to što su zastupnici SBB-a opstruirali donošenje zakona u čijoj izradi je učestvovao ministar iz njihove stranke Vesko Drljača.

Premijer Fadil Novalić tada je izjavio da će prvi put u mandatu iskoristiti ustavne ovlasti i isti tekst zakona o PIO-u vratiti u Parlament na razmatranje po hitnom postupku, jer ga na to "obavezuje data riječ penzionerima". Međutim, premijer nije povukao zakon, pa će se na sjednici naredne srijede razmatrati i usvajati Nacrt zakona o PIO-u, po redovnoj proceduri, što znači da će zastupnici imati mogućnost amandmanskog djelovanja, odnosno predlaganja izmjena ili dopuna predloženog teksta. Nakon toga Vlada će predložene amandmane prihvatiti i uvrstiti u Prijedlog zakona ili ih odbiti.

Zbog neusvajanja zakona prošle sedmice u Zastupničkom domu, razočarani penzioneri su poručili da se novi zakon o PIO-u mora donijeti do kraja godine,a stupiti na snagu 1. januara 2018. ili će u suprotnom organizovati masovne protreste. Takav stav su prije dva dana iznijeli i na sastanku u Vladi FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem, ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, ministricom finansija Jelkom Milićević i direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem.

- Ukoliko zakon ne bude donesen do tada, predstavnici naših 950 mjesnih odbora u kontinuitetu će razgovarati s penzionerima i objasniti im ko je bio protiv donošenja novog zakona o PIO-u, i tako će biti sve do izbora naredne godine, kada će znati za koga ne trebaju glasati. Ukoliko zakon bude donesen kako smo tražili, neće biti ni protesta ni takvih razgovora - rekao je tada Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH.

Zastupnici SBB-a najavili su da će amandmanski djelovati i tražiti da se novim zakonom obuhvate i policijski službenici. Međutim, premijer Novalić ranije je izjavio da bi ispunjavanje ovih zahtjeva rezultiralo talasom novih zahtjeva koji bi narušili stabilnost penzijskog fonda.

- Nadamo se da će naši zahtjevi biti uvršteni u tekst i da će zakon biti usvojen do Nove godine. Prilikom razmatranja Nacrta političke stranke će imati priliku da iznesu svoje prijedloge i sugestije, a Vlada FBiH je ta koja će prilikom utvrđivanja prijedloga zakona to prihvatiti ili odbiti – rekao je za Faktor Nasir Beganović, šef zastupničkog Kluba SBB-a.

Na dnevnom redu 23. vanredne sjednice, pored Nacrta zakona o PIO-u, naći će se i prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, kao i Nacrt budžeta za 2018.

Što se tiče Doma naroda, u kabinetu predsjedavajuće Lidije Bradare saznajemo da postoji mogućnost da se naredne sjednice održi i sjednica ovog doma, te da će konačna odluka o tome zavisiti od situacije u Zastupničkom.