Sljedeće sedmice sjednica Zastupničkog doma FBiH: Kakva će biti sudbina zakona o PIO-u

Objavljeno: 01.12.17 u 09:37 Autor: S. Ka.

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta zakazana je za srijedu, 6. decembar.

Prošle sedmice je prekinuta sjednica
Prošle sedmice je prekinuta sjednica

Pred zastupnicima će se opet naći novi federalni zakon o PIO-u, ali ovaj put u formi nacrta.

Vlada Federacije BiH utvrdila je i uputila Prijedlog zakona o PIO-u u parlamentarnu proceduru uz zahtjev da se razmatra po hitnom postupku. Međutim, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma, na čijem je dnevnom redu bila ova tačka, zastupnici SBB-a i opozicionih stranaka nisu podržali takav zahjev pa je razmatranje zakona vraćeno u redovnu proceduru. Najneobičnije u svemu bilo je to što su zastupnici SBB-a opstruirali donošenje zakona u čijoj izradi je učestvovao ministar iz njihove stranke Vesko Drljača.

Premijer Fadil Novalić tada je izjavio da će prvi put u mandatu iskoristiti ustavne ovlasti i isti tekst zakona o PIO-u vratiti u Parlament na razmatranje po hitnom postupku, jer ga na to "obavezuje data riječ penzionerima". Međutim, premijer nije povukao zakon, pa će se na sjednici naredne srijede razmatrati i usvajati Nacrt zakona o PIO-u, po redovnoj proceduri, što znači da će zastupnici imati mogućnost amandmanskog djelovanja, odnosno predlaganja izmjena ili dopuna predloženog teksta. Nakon toga Vlada će predložene amandmane prihvatiti i uvrstiti u Prijedlog zakona ili ih odbiti.

Zbog neusvajanja zakona prošle sedmice u Zastupničkom domu, razočarani penzioneri su poručili da se novi zakon o PIO-u mora donijeti do kraja godine,a stupiti na snagu 1. januara 2018. ili će u suprotnom organizovati masovne protreste. Takav stav su prije dva dana iznijeli i na sastanku u Vladi FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem, ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom, ministricom finansija Jelkom Milićević i direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem.

- Ukoliko zakon ne bude donesen do tada, predstavnici naših 950 mjesnih odbora u kontinuitetu će razgovarati s penzionerima i objasniti im ko je bio protiv donošenja novog zakona o PIO-u, i tako će biti sve do izbora naredne godine, kada će znati za koga ne trebaju glasati. Ukoliko zakon bude donesen kako smo tražili, neće biti ni protesta ni takvih razgovora - rekao je tada Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH.

Zastupnici SBB-a najavili su da će amandmanski djelovati i tražiti da se novim zakonom obuhvate i policijski službenici. Međutim, premijer Novalić ranije je izjavio da bi ispunjavanje ovih zahtjeva rezultiralo talasom novih zahtjeva koji bi narušili stabilnost penzijskog fonda.

- Nadamo se da će naši zahtjevi biti uvršteni u tekst i da će zakon biti usvojen do Nove godine. Prilikom razmatranja Nacrta političke stranke će imati priliku da iznesu svoje prijedloge i sugestije, a Vlada FBiH je ta koja će prilikom utvrđivanja prijedloga zakona to prihvatiti ili odbiti – rekao je za Faktor Nasir Beganović, šef zastupničkog Kluba SBB-a.

Na dnevnom redu 23. vanredne sjednice, pored Nacrta zakona o PIO-u, naći će se i prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, kao i Nacrt budžeta za 2018.

Što se tiče Doma naroda, u kabinetu predsjedavajuće Lidije Bradare saznajemo da postoji mogućnost da se naredne sjednice održi i sjednica ovog doma, te da će konačna odluka o tome zavisiti od situacije u Zastupničkom.