Četvrtak, 03.12.2020.
h

Slučaj Memić: Snimak rekonstrukcije omeo agregat

Pokušajem da se nastavi provođenje materijalnih dokaza odbrane danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji, optuženima za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić, dok je povrijeđena Alisa Mutap.

Naime, iako mu je još na prošlom ročištu naloženo da Sudu dostavi spisak novih dokaza koje će izvoditi u nastavku dokaznog postupka odbrane,  advokat Rusmir Karkin to na današnjem ročištu nije učinio. Tek je kazao kako je spisak potrebnih dokaza dostavio Tužilaštvu KS te da očekuje da mu budu dostavljeni.

- Tužilaštvu treba određeno vrijeme da sve to kopira i dostavi. Samo da naglasim, kada su u pitanju ovi dokazi, moram reći da se radi o 1.000 akata koji se odnose na korespondenciju između suda i tužilaštva, odbrane itd. Dakle, ne radi se o novim dokazima već o aktima koji već dvije godine postoje u spisu i koji su pobrojani brojevima od 1. do 1.000 – kazao je tužitelj Mladen Furtula.

VEZANI TEKSTSlučaj Memić: Ljubo neće svjedočiti, odgođeno puštanje snimaka s rekonstrukcije

Dalje je na današnjem ročištu bilo predviđeno prikazivanje snimaka prve i druge rekonstrukcije, da se provede materijalni dokaz izvještaj ad hoc tijela od 24.1.2017. godine, kao i izvještaj o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta.

Konstatovano je da izvještaj ad hoc tijela nije u ovom spisu, te je Tužilaštvu KS naloženo da odbrani pribavi original kako bi ga mogli uložiti u spis kao dokaz odbrane. 

Istaknuto je i da snimak prve rekonstrukcije nije ni sačinjen, s obzirom na to da tada osumnjičeni u ovom slučaju nisu bili poznati. Tako je predloženo prikazivanje sanimka sa druge rekonstrukcije. Međutim, u sudnici je ubrzo nastala prava konfuzija.

Priikom pokušaja da se pusti snimak sa druge rekonstrukcije događaja, čulo se jako zujanje agregata za struju na samom snimku i nije se razumjelo šta zapravo tužilac govori. Odbrana, koja je tražila da se pregleda snimak iz tužilačkog spisa jer njihov nije bilo moguće producirati, odmah se pobunila zbog zvuka.

Ustvrdili su da se isti snimak pregledao ranije i da nije bilo ometajućeg zvuka. Advokat Rusmir Karkin pitao je zbog čega se to događa i da li je moguće da se to namjerno radi, s obzirom na to da je ranije pregledan snimak na kojem nije bilo takvih smetnji.

- Radi se o istom snimku jer Tužilaštvo KS raspolaže samo sa jednim. Jedino što se ovaj dio na kojem govori Vasvija Sejdović nije gledao s obzirom na to da je ona bila privilegovana. Kasnije, dok svjedoči Ljubo Seferović što smo i gledali u sudnici, znatno je bolji – kazao je Kreštalica.

Sudija Todorović je potom naredio tehničaru da snimak pomjeri prema naprijed, u vijeme svjedočenja Ljube Seferovića. Iako je zvuk u tom dijelu bio izuzetno jasan, Karkinu ni to nije bilo dovoljno da se snimak pregleda.

- Ili ćemo pregledati cijeli snimak od početka kako treba ili nećemo nikako – insistirao je Karkin, te je na sugestiju advokata Ifeta Ferageta tražio da tehničar MUP-a KS reproducira snimak odnosno da ga pripremi za produciranje bez ometajućeg zvuka agregata u pozadini.

Dok je tehničar otvarao CD na računaru Karkin je prigovorio i mnogobrojnim folderima pa je tako pitao kako će on znati šta je u tim drugim folderima aludirajući na to da je moguće da se radi o nekom drugom sadržaju.

Na koncu, Karkin, koji je tražio da se prikaže snimka iz sudskog spisa  tvrdio je da to nije jedan te isti snimak jer je onaj koji je ranije pregledan u sudnici bio jasan i isječen u dijelove. Potom su i Karkin i Feraget ustvrdili kako dio u kojem svjedoči Ljubo Seferović nije ni prikazivan u sudnici. 

Međutim, snimak jeste prikazan i to u dijelu u kojem svjedoče i Ljubo Seferović i Alisa Mutap.

Spomenuti snimak je objavio i Faktor. 

VEZANI TEKST -  Snimak rekonstrukcije: Zašto je Ljubo Seferović zaplakao na mjestu stradanja Memića (VIDEO)

Na koncu, Vijeće je odgodilo suđenje za 7. maj  kada će snimak reproducirati  tehničar MUP-a KS. Karkinu je naloženo i da dostavi novi prijedlog dokaza koji će izvoditi pred sudom.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh