open-navfaktor-logo
search
Akcija u Sarajevu
Slučaj direktora OSA-e: Tužilaštvo potvrdilo pretres četiri objekta, u MUP-u KS ne daju informacije
Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a po naredbi Suda BiH, vrše se pretresi stambenih objekata na ukupno četiri lokacije, u predmetu u kojem vodimo istragu, odgovorili su kratko iz Tužilaštva BiH na naš upit šta i zašto se pretresa, a u vezi s Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. 
03.08.2021. u 10:20
get url
text

{$galerijaFotografija}

U MUP-u Kantona Sarajevo, koji prema prvim informacijama vrši pretrese, nemaju nikakvih informacija o onome što se dešava na terenu. Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić je na godišnjem odmoru te ne odgovara na pozive novinara, a na telefon se ne javlja ni Nusret Selimović, komesar MUP-a KS. 

VEZANI TEKST - Policija pretresa imovinu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Kako je Istraga objavila, u objektima koji se pretresaju traže se dokumenti Američkog univerziteta.

Ovo je peta istraga Tužilaštva BiH usmjerena protiv direktora OSA-e. Prvo je Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, istraživao diplomu direktora OSA-e izdatu u Banjoj Luci. Optužnica u tom slučaju nikada nije podignuta. Nakon toga je isti tužilac optužio direktora OSA-e zbog izuzimanja snimaka iz BH Pošte. Sud BiH je oslobodio Mehmedagića. Čavka je, potom, podigao dvije optužnice protiv Mehmedagića zbog slučaja "sigurnosne provjere". Sud BiH odbio je ih je potvrditi.

Poslije toga, prošlog je mjeseca po nalogu tužioca Čavke MUP KS uhapsio direktora OSA-e. Sud BiH mu nije odredio pritvor. Tada su, bez naredbe Suda, pripadnici MUP-a KS izvršili uviđaj ispred Mehmedagićeve kuće. Sve ove istrage pokrenute su prije nepune dvije godine nakon brojnih izjava Milorada Dodika i Dragana Čovića da je im OSA "neprijateljska organizacija".

Pretres kuće, Osman Mehmedagić Osmica, 03.07.2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.