open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Sniženje stope PDV-a ide kao ping-pong loptica od doma do doma: Evo gdje je sada zapelo
Sniženje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice u Bosni i Hercegovini ostaje samo želja građana. Izmjene zakona kojim se ovo omogućava kao ping-pong loptica idu od jednog do drugog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
17.07.2022. u 08:06
get url
text

Najnoviji neuspjeh desio se u Zastupničkom domu koji se nije uspio dogovoriti koja će tri zastupnika biti članovi zajedničke komisije za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV).

Ovaj dom je još u martu usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i to po hitnom postupku. Predviđeno je sniženje stope PDV-a sa 17 na pet posto na osnovne životne potrepštine, a povećanje na 22 posto za luksuz.

VEZANI TEKST - Delegatima Doma naroda BiH nije hitno ni ukidanje akciza na naftu, sve ostavljeno za neki idući put

Zatim se tri mjeseca otezalo donošenje izmjena zakona u Domu naroda. Prvo je usvajanje zakona išlo po redovnoj proceduri, koja je duža od hitne. Potom je SNSD najavio ulaganje amandmana. Onda se dva mjeseca čekalo da svoje mišljene o zakonu da nadležna komisija. Prvi pokušaj je propao jer na sjednicu komisije nisu došli delegati Marina Pandeš (HDZBiH), Denis Bećirović (SDPBiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Kada je komisija konačno dala svoje mišljenje, Dom naroda je sredinom juna, tri mjeseca nakon Zastupničkog doma, usvojio izmjene zakona o PDV-u. Međutim, "caka" je u tome da su delegati prihvatili amandman SNSD-ove delegatkinje Dušanke Majkić kojim se PDV na osnovne životne namirnice snižava na nulaposto, umjesto na pet, kako je utvrdio Zastupnički dom. To je zahtijevalo usaglašavanje izmjena zakona između dva parlamentarna doma.

Dom naroda je odredio tri delegata u zajedničku komisiju za usaglašavanje, ali je zapelo u Zastupničkom domu koji se nije mogao dogovoriti o tri zastupnika koji će biti članovi te zajedničke komisije. Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma bila su dva prijedloga članova komisije. Nijedan nije dobio potrebnu većinu.

Prvo je Kolegij Zastupničkog doma u komisiju predložio Snježanu Novaković-Bursać (SNSD), Predraga Kožula (HDZBiH) i Šemsudina Dedića (SDA). Ovaj prijedlog nije imao opću većinu. Protiv su bili zastupnici iz SDP-a, Naše stranke, DF-a, PDP-a, SDS-a, NES-a.

Drugi prijedlog dao je Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, koji je kritizirao jer u komisiju nije predložen Mirko Šarović (SDS), koji je i predložio izmjene Zakona o PDV-u. Borenović je stoga predložio Šarovića umjesto Novaković-Bursać za člana komisije. Ovaj prijedlog nije dobio entitetsku većinu. Protiv su bili zastupnici HDZ-a, SNSD-a, te dva zastupnika SDA.

Kako je ko glasao, možete pogledati ovdje.

Imenovanje tri člana Zastupničkog doma u zajedničku komisiju naći će se ponovo na dnevnom redu sjednice ovog doma 27. jula kako bi se dao konačan stav nakon što ni kolegij Zastupničkog doma nije postigao saglasnost o Borenovićevom prijedlogu. 

Dok se uveliko procedurama odugovlači sniženje stope PDV-a, potrošačka korpa raste i sve je više građana kojima je nedostižna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.