open-navfaktor-logo
search
Ustavnopravna komisija
SNSD i HDZ onemogućili da se u ponedjeljak glasa o zakonu bitnom za evropski put BiH
Delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a onemogućili su da Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak uopće razmatra zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, iako je riječ jednom od tri ključna zakona za evropski put naše države.
11.05.2022. u 15:33
get url
text
Dom naroda PSBiH

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatila principe predloženog zakona, što znači da će biti skinut s dnevnog reda sjednice Doma naroda zakazane za 16. maj.

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD onemogućili da se sutra glasa o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se tiče integriteta izbora

Principe zakona podržao je samo delegat Amir Fazlić (SDA), član Ustavnopravne komisije. Protiv su bili Lazar Prodanović (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Lidija Bradara (HDZBiH) i Bariša Čolak (HDZBiH). Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH nije bio Asim Sarajlić (SDA).

- Iznenađen sam da ovo nisu podržali. Trebalo je ostaviti zakon u proceduri pa da se raspravlja o njemu, a ne ga odmah u komisijskoj fazi „skinuti“ – prokomentirao je Fazlić.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH predložili su zastupnici opozicije i on je usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 9. marta ove godine. I tada su protiv bili zastupnici iz HDZ-a, dok zastupnici stranaka iz RS-a nisu bili prisutni na glasanju o samom zakonu, ali su prethodno glasali protiv hitne procedure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.