open-navfaktor-logo
search
Predizborni pazar
SNSD nudi Bošnjacima u Zvorniku 70 KM za glas Miloradu Dodiku?
Iako nezakonita, kupovina glasova na izborima u BiH već je postala uobičajena praksa, kojoj u posljednje vrijeme svjedoče i bošnjački povratnici u Zvornik
30.08.2018. u 16:38
get url
text

Iako predizborna kampanja još nije zvanično počela, bitka za glasove već je u toku. Rat se ne vodi samo uobičajenim zakonom dozvoljenim sredstvima već se nerijetko izlazi i van tih okvira. Takva kampanja, suprotna svim demokratskim standardima, u posljednje vrijeme vodi se u Zvorniku.

Glas za Milorada Dodika u utrci za člana Predsjedništva BiH u tom se gradu, prema informacijama Faktora, plaća 70 KM, koliko zvaničnici lokalne organizacije SNSD-a nude Bošnjacima za podršku svom stranačkom šefu.

Prema postojećem ustavnom uređenju i izbornom zakonodavstvu BiH, Bošnjaci u entitetu RS nemaju priliku kandidovati se ili birati kandidata bošnjačke nacionalnosti za Predsjedništvo BiH. S obzirom da u Zvorniku, prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, živi nešto manje od 20.000 Bošnjaka, u SNSD-u su procijenili da je plaćanje glasova isplativa investicija.

Informaciju da se glas za Dodika u Zvorniku plaća 70 KM, potvrdilo nam je nekoliko bošnjačkih povratnika u taj grad, ali uz uvjet anonimnosti iz straha od odmazde SNSD-a i načelnika Zorana Stevanovića. Iako su u protekle četiri godine nerijetko isticali zamjerke na račun Mladena Ivanića, čiji je izbor u Predsjedništvo BiH omogućen i glasovima Bošnjaka, u SNSD-u su ove godine odlučili da im bošnjački glasovi ipak ne smetaju te da će "neodlučne glasače" stimulisati novcem.

Trgovina glasovima postala je gotovo uobičajena praksa u BiH. Cijena glasova kreće se od 50 KM pa naviše. Osim što političke stranke i kandidati nude novac, sami glasači nerijetko nude svoj glas u zamjenu za novac putem internet oglasnika.

Kupovina glasova nije zakonski dozvoljena i kažnjava se zatvorskom kaznom do tri godine. Međutim, slučajevi kupovine glasova, iako su neki "prodavači" javno govorili o tome, nikada nisu procesuirani, a počinitelji tog kaznenog djela kažnjeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.