SNSD-ov omladinac rušio rektora Univerziteta u Banjoj Luci, naslijedit će ga Dodikov kum?

objavljeno: 09.11.2017. u 12:53

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga kazao je danas da je razlog jučerašnjeg podnošenja ostavke na ovo mjesto što “nije pristao na ucjene i nije dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus“.

Ostavka je uslijedila nakon pobune grupe studenata, predvođene predsjednikom Unije studenata RS-a Ratkom Savićem, a koji su u utorak "zauzeli" zgradu rektorata.

- Dešavanja i ponašanje grupe studenata za mene su neprihvaljtivi, očigledno orkestrirani i smišljeni kako bi se srušio ugled Univerziteta – kazao je danas Mataruga.

Podsjetio je da je do “pobune“ došlo na dan kada je Univerzitet obilježavao 42 godine postojanja, kada su ugostili 16 rektora i prorektora iz regiona te dodjeljivali zlatne značke najboljim studentima. Nakon toga je ocijenio da grupa studenata koji su izveli svojevrsni puč “ne mogu ni po čemu da se porede sa najboljima, ni po dužini trajanja studiranja ni po prosjeku“.

- Okupirali su rektorat i gazili ugled i dostojanstvo Univerziteta – rekao je Mataruga.

Ocijenio je i da je “simptomatično“ da se sve dešava u trenutku kada Studentski parlament treba da sprovede procedure izbora u studentska tijela, a sadašnjim vođama mandat ističe u decembru.

- Vrlo brzo ćemo znati ko i šta stoji iza ove afere. Ima onih koji se deklarativno zalažu za promjene, a upravo ih oni koče. Siguran sam da većina zaposlenih i studenata, te nenastavnog osoblja, najnovija dešavanja posmatra sa gnušanjem – poručio je Mataruga.

Podvukao je da “ne žali što sutra više neće biti rektor“.

- Dao sam sve od sebe i moja savjest je čista – zaključio je Mataruga.

Pobunjeni studenti su ranije iznijeli niz zahtjeva među kojima su zapošljavanje još 100 asistenata na UNIBL, detaljnu istragu i konkretne rezultate u slučaju referenta za studentska pitanja Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana protiv kojeg je nekoliko studentica podnijelo krivičnu prijavu zbog seksualnog uznemiravanja i drugo.

Međutim, dio studenata je kritikovao pobunjenu grupu uz ocjene da iza njihovih aktivnosti stoji politika. Jedan od najizvjesnijih kandidata za novog rektora je dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji je i kum Milorada Dodika, te nekadašnji ambasador BiH u Srbiji i bivši ministar zdravlja RS-a. Do konačnog izbora novog rektora, vršilac dužnosti će najvjerovatnije biti prorektor Radoslav Gajanin. Ovakvu verziju priče potkrepljuju i činjenicom da je Savić član omladinske organizacije SNSD-a, što on i ne krije.

On je danas izjavio da studenti očekuju da novi rektor bude “pošten i moralan“. Na pitanje da li je to Ranko Škrbić, Savić je kazao “ne“.

Savić je ranije izjavio da on nije funkcioner SNSD-a ali da je član te stranke jer mu se “sviđa Milorad Dodik“.

- Je li to krivično djelo, je li tu nešto sporno što ja mislim da je Milorad Dodik dobar političar? To je moje lično opredjeljenje - kazao je Savić.

Grupa studenata koja je organizovala pobunu tvrdi da su se na ovaj korak odlučili zbog nezadovoljstvo koje tinja godinama, da nemaju ništa lično protiv Mataruge, ali da ne mjestu rektora ne žele ikebanu, nego nekoga odlučnog da se obračuna sa svim aferama koje potresaju ovu visokoškolsku ustanovu. Kazali su i kako im je prijećeno smrću zbog afere "Tehnološki fakultet".