open-navfaktor-logo
search
Izjašnjenje o krivici
SNSD-ovi dužnosnici došli podržati Dodika u Sudu BiH
Predsjednik RS-a Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić danas će se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivici, a podršku su im danas došli pružiti SNSD-ovi dužnosnici.
16.10.2023. u 12:38
get url
text

U Sud BiH su, između ostalih, stigli zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šefica kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Aleksandar Goganović.

Pojačano je prisustvo policije na širem području oko zgrade Suda Bosne i Hercegovine. Pred Sudom BiH okupile su se i brojne novinarske ekipe.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.