open-navfaktor-logo
search
Moguće promjene
Spašavanje vlasti: Dio "sedmorke" traži smjenu jednog ministra u Vladi KS
Izlazak iz stranačkih okvira doveo je u pitanje njihovo poštivanje dogovora postignutog na nivou stranaka, a svaka "ruka" u Skupštini Kantona Sarajevo, u postojećim okolnostima sa upitnim odnosom SBB-a i Demokratske fronte, važna je za očuvanje aktuelne većine
22.05.2019. u 15:34
get url
text

Da li postojeću većinu u Skupštini Kantona Sarajevo čini "šestorka" ili je to ipak "sedmorka", ako ta većina uopće i postoji, tema je u vezi s kojom se, među ostalima, u utorak u Tarčinu vodila rasprava na višesatnom sastanku predstavnika aktuelne vlasti.

Nakon Općih izbora su, podsjećanja radi, predstavnici Narodna i pravde, Naše stranke, SDP-a, SBB-a, Demokratske fronte i NBL-a dogovorili formiranje većine i novog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Zbog unutarstranačkih dešavanja je "šestorka" u međuvremenu prerasla u "sedmorku", a nedavno postignuti dogovor SDA, SBB-a i Demokratske fronte o formiranju federalne i državne vlasti doveo je u pitanje buduće funkcioniranje postojeće većine.

"Šestorka" je postala "sedmorka" nakon što je Damir Nikšić isključen iz SDP-a, a Fahrudin Pecikoza iz NBL-a. Izlazak iz stranačkih okvira doveo je u pitanje njihovo poštivanje dogovora postignutog na nivou stranaka, a svaka "ruka" u Skupštini Kantona Sarajevo, u postojećim okolnostima sa upitnim odnosom SBB-a i Demokratske fronte, važna je za očuvanje aktuelne većine.

Da bi sedma karika "sedmorke" nastavila djelovati u okviru postojeće većine, njihove dojučerašnje stranačke kolege morat će platiti cijenu. Upravo je ta cijena bila jedna od tema o kojoj se raspravljalo u Tarčinu.

Prema informacijama Faktora, donedavni zastupnik SDP-a Damir Nikšić je, da bi nastavio podržavati aktuelnu Vladu, postavio visoku cijenu. Ona, između ostalog, podrazumijeva smjenu njegovog dojučerašnjeg stranačkog kolege Damira Filipovića sa pozicije ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Novog bi ministra, vjeruje Nikšić, trebao imenovati upravo on.

Međutim, jedna ministarska pozicija ne zadovoljava Nikšićeve apetite. Svoju podršku uvjetuje i "dobijanjem" Sarajevogasa i Sarajevo-šuma, odnosno mogućnošću da na čelne pozicije tih preduzeća imenuje sebi bliske osobe. Nikšić vjeruje, tvrde izvori Faktora, da mu te pozicije pripadaju na osnovu izbornog rezultata kojeg je ostvario u oktobru.

Da se Nikšićeva naklonost pokušava kupiti pozicijama, potvrdio je upravo on pisanjem na društvenim mrežama.

- Da sam u petak prihvatio ponudu SDP-a da se vratim u Klub SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo u punom potencijalu, sa svim što tražim za sebe (a to su jedan resor, jedno javno preduzeće A kategorije, jedna institucija B kategorije i još ponešto iz kulture), kako su mi ponudili, danas bih ja sjedio u SDP-u sa većim ovlastima nego prije, a kompanija koja je izbačena jučer ne bi – napisao je Nikšić.

Da postoji nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti, pokazala je i jučerašnja rasprava koja se odnosila na nedovoljno brzo rješavanje inicijativa koje su podnosili zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo. S tim u vezi su razmatrani modaliteti unapređenja funkcionalnosti, koji bi, između ostalog, mogli podrazumijevati i formiranje posebnog tijela koje bi bilo zaduženo za realizaciju zastupničkih inicijativa.

Uzimajući u obzir otvorena pitanja koja postoje unutar vladajuće većine u Kantonu Sarajevo, te uvjetovanja pri raspodjeli pozicija s ciljem očuvanja te većine, vrlo je izvjesno da će aktuelni saziv Vlade Kantona Sarajevo doživjeti promjene u skorijoj budućnosti. Najklimavija je stolica na kojoj sjedi SDP-ov Damir Filipović, koji bi, čak i da ne dođe do smjene aktuelne Vlade, mogao ostati bez pozicije "zahvaljujući" ambicijama donedavnog stranačkog kolege.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.