Spektakularni vatromet na Eiffelovom tornju za Dan pada Bastille

Objavljeno: 15.07.17 u 10:02

Spektakularnim vatrometom na Eiffelovom tornju Francuzi su sinoć proslavili najvažniji nacionalni praznik u toj zemlji, Dan pada Bastille.

Jučer je nizom manifestacija u Francuskoj obilježen Dan slobode, odnosno Dan pada Basille.

Centralna manifestacija i vojna parada održani su u Parizu, a uz francuskog predsjednika kao počasni gost u Parizu je bio i američki predsjednik Donald Trump.

Trumpovo prisustvo ima još jednu simboliku jer se navršava stota godišnjica od uključivanja američkih snaga u Prvi svjetski rat u kojem su bile saveznici Francuske.

Najveći francuski praznik sinoć je kao poslasticu imao i spektakularni vatromet na Eiffelovom tornju. Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu uopće.

Ta revolucija označava epohu slobode od feudalnog pritiska i nepravednosti, ukidanje formi ovisnosti i osobne neslobode ljudi.