To znači da je pomenuti lijek i dalje dostupan u našoj zemlji.

- Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prati aktivnosti koje se sprovode u državama članicama Evropske unije. S tim u vezi, Agencija je naložila nosiocu dozvole/proizvođaču lijeka dostavljanje prijedloga mjera povodom pomenute odluke Evropske komisije. Predložene mjere će Agencija ocjeniti i naložiti realizaciju odobrenih koraka i aktivnosti – navode iz Agencije.

Evropska komisija je u martu ove godine donijela odluku o povlačenju gotovih lijekova sa aktivnim sastojkom pholcodin, sa tržišta svih država članica Evropske unije.

Lijek ima dugogodišnju primjenu u tretmanu suhog kašlja. Međutim, zbog potencijalne alergijske reakcije kod pacijenata koji se podvrgavaju anesteziji, a koji su u prethodnih 12 mjeseci primali pholcodin, donesena je odluka o povlačenju, jer nije bilo mogućnosti da se uspostave mjere minimizacije navedenog rizika.

VEZANI TEKST - Folkodin ostaje u apotekama u BiH; Komora farmaceuta: Nismo obaviješteni, dobro je što lijek nije u hroničnoj terapiji

- Na tržištu BiH odobren je gotov lijek sa aktivnim sastojkom pholcodin: Pholcodin Alkaloid kapsula, tvrda, 10 mg/1 kapsula, proizvođača Alkaloid ADF Skopje – naveli su iz Agencije za lijekove i medicinska srdestva BiH.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Hravstke (HALMED) izvijestila je još u ponedjeljak da će u četvrtak, 6. aprila iz apoteka biti povučen lijek pholcodin. Lijek je iz apoteka povučen i u Srbiji.