open-navfaktor-logo
search
Skandal
Sramotno: Srbi u Prijedoru i danas negiraju etničko čišćenje nad Bošnjacima, poručuju "bijele trake su laž"
Neformalna grupa građana "Samopoštovanje" organizovala je danas u Prijedoru obilježavanje "oslobođenja i odbrane grada" čime su htjeli poslati poruku Bošnjacima kako je zločin i etničko čišćenje iz 1992. godine koji su počinile srpske snage samo laž.
30.05.2022. u 14:58
get url
text

Negatori zločina poručili su kako su "bijele trake laž i da je broj ubijenih Bošnjaka preuveličan". Skupu organiziranom kod spomenika "Za krst časni", u centru Prijedora, nalazi se i delegacija Grada Prijedora, komande 3. pješadijskog RS puka OSBiH, MUP-a RS-a, PU Prijedor...

Sutra će preživjeli Bošnjaci Prijedora i okoline obilježavati Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana. Tog 31. maja 1992. srpske vlasti u Prijedoru izdale su naredbu nesrspkom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

VEZANI TEKST - Dr. Jasmin Medić: Do 31. maja 1992. na području Prijedora ubijene su stotine civila

U Prijedoru je tokom etničkog čišćenja ubijeno 102 djece. Za brutalne zločine u Prijedoru i u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje Haški tribunal osudio je pravosnažno, između ostalog, Milomira Stakića (40 godina), Radoslava Brđanina (32), Duška Tadića (20)...

Članovi "Samopoštovanja" su najavili da će sutra, povodom Dana bijelih traka u Prijedoru, lijepiti plakate sa dokazima da su one izmišljene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.