Srbija u borbi protiv huligana: Umjesto na stadionu, utakmice gledaju u policijskoj stanici

Objavljeno: 17.05.17 u 10:17

Ove i prošle godine ukupno 188 navijača je duele svoga tima moglo da gleda samo u policijskoj stanici, ali i to pod pretpostavkom da službena kancelarija ima televizor. Riječ je o pripadnicima navijačkih grupa Partizana, Crvene zvezde, Rada, OFK Beograda... Svima njima izrečena je zabrana prisustvovanja određenim sportskim događajima zbog nasilničkog ponašanja na fudbalskim i košarkaškim utakmicama.

Ivan Bogdanov (sa "fantomkom") ima zabranu praćenja samo reprezentativnih selekcija FOTO: NOVOSTI.RS
Ivan Bogdanov (sa "fantomkom") ima zabranu praćenja samo reprezentativnih selekcija FOTO: NOVOSTI.RS

Radi se, u najvećem broju, o huliganima koji su prije, tokom i poslije utakmice izazivali nerede, tukli se, bacali baklje i na druge načine ugrožavali tuđe živote, piše portal Novosti.rs.

- Obaveza je svakog od tih navijača da prije utakmice dođe u policijsku stanicu po mjestu prebivališta ili najbližoj policijskoj stanici i prijavi se - kažu u MUP Srbije.
Osiguran je i prostor gdje može da boravi dok se sportski duel ne završi.

U slučaju kada se navijač ogluši o izrečenu zabranu, protiv njega se podnosi prekršajna, a potom i krivična prijava. Izmjene i dopune Krivičnog zakona, koje stupaju na snagu 1. juna, propisuju da će se oni koji prekrše zabranu utvrđenu izrečenom mjerom, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Među ovih 188 osoba, koje moraju da se javljaju policiji je i Ivan Bogdanov, jedan od vođa navijača crveno-bijelih. On to mora da uradi samo kada igra nacionalna selekcija. Ima zabranu gledanja mečeva Srbije i rivala, kako na domaćem terenu, tako i u inostranstvu.

- Bogdanov je u policijskoj stanici samo kada igraju "orlovi" na domaćem terenu, a kada je duel u inostranstvu, mora da donese pasoš mjesec prije utakmice. Putna isprava mu se vraća po povratku "orlova" - navodi izvor Novosti.

Njemu je među prvima izrečena ova mjera i pravosnažna je od 2015. godine. Narednih nekoliko godina neće moći da prati nacionalnu selekciju i da bodri igrače, odnosno izaziva nerede poput onih u Genovi.

Zaštitna mjera zabrane prisustva utakmicama navijačima se izriče sa rokom od jedne do osam godina zatvora. U najvećem broju slučajeva nadležni sud je izrekao do četiri godine.