Nedjelja, 25.09.2022.
h

Srebrenica: Obilježena 25. godišnjica pogibije Akifa Ustića i njegovih saboraca

U mjestu Stari Grad u Srebrenici danas je obilježena 25. godišnjica pogibije Akifa Ustića. Heroja, čovjeka, koji je bez razmišljanja stao u odbranu svoje domovine sa svojim saborcima. Obilježavanju su prisustvovali saborci i članovi porodice te bošnjački politički predstavnici.

Ustić je jedan od prvih organizatora otpora agresoru. Prije rata je kao nastavnik učio djecu plemenitim vrijednostima, dobru i poštovanju, da prije svega budu ljudi. S agresijom na Bosnu i Hercegovinu došla su teška vremena, tako da je Akif dnevnik i olovku zamijenio puškom i stao u odbranu svoje zemlje. Bio je zamjenik komandanta 28. divizije, koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona.

- Kada se spomene Akifovo ime svi trebaju da ustanu na noge. Njegovo i imena njegovih saboraca trebaju da zlatnim slovima budu upisana u historiju Bosne i Hercegovine. Bili smo hrabri, odvažni, tako da smo išli svugdje gdje je trebalo, gdje je bilo najopasnije. Sve zbog Bosne i Hercegovine - kaže Esad Dervišević, jedan od Ustićevih saboraca.

Akif Ustić je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", i također posthumno dobio čin pukovnika.

 Kakav je čovjek bio Akif Uskić, govori podatak da su Srebrenčani ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima, na Starom Gradu izgradili turbe u njegovu i čast njegovih saboraca.

- Uz pomoć boraca, a na ideju i po planu Mirsada Akagića napravljeno je turbe. Mnogo je majstora koji su u toku rata dovozili kamen na konjima, i na sopstvenim leđima nosili da bi napravili turbe. Po padu Srebrenice turbe je srušeno. Nakon povratka obnovljeno je uz pomoć dobrih ljudi i organizacije za obnovu šehidskih mezarja - kaže Ahmedan Ustić, sin Atifov koji dodaje:

- Početkom rata bili smo na Starom Gradu. Kada je moj otac poginuo na Zalazju, agresor je napravio zasjedu i tada su poginula 22 momka, a ranjeno ih je šest. Tijela mog oca i njegovih saboraca agresori su odvezli u Bratunac, i tek nakon pet dana ih vratili - kaže Ahmedan.

Srebrenčani koji svake godine odaju počast Akifu Ustiću i njegovim saborcima poručili su da je na današnji dan Srebrenica izgubila velike borce za domovinu i pravdu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh