Salihović, nakon što je preživio genocid, svoj život posvetio je Srebrenici i opstanku Bošnjaka u ovoj općini.

- Svi smo zatečeni. Čuli smo da mu je iznenada pozlilo i, iako je ubrzo stigla hitna pomoć, nije izdržao. U posljednje vrijeme govorio je da se loše osjeća, vidljivo je mršao, ali, nije se nikad nije žalio da ima tegobe sa srcem. Iskreno, ne mogu da povjerujem da je sve ovo istina - kazao je Alija Tabaković, izuzetno potrešen viješću o smrti Zulfe Salihovića.

Adem Mehmedović, dugogodišnji novinar, a sada jedan od načelnika odjeljenja u Općini Srebrenica na svom Facebook profilu oprostio se od Salihovića. 

- Zulfin odlazak je veliki gubitak za Srebrenicu. Ako je iko znao politiku onda je to bio Zulfo. Godinama je bio odbornik u Skupštini opštine Srebrenica, pa tako i zadnji mandat. Jedan od ključnih bošnjačkih političara u Srebrenici dugi niz godina. Ono što mogu tvrditi o Zulfi jeste da je bio iskren patriota i da je volio svoj narod i zemlju. Živio je Srebrenicu i sigurno da ga je koštala mnogo. Ostat će velika praznina iza njeg koju nećemo moći popuniti, a bojim se da nismo dovoljno učili iz njegovog djelovanja - napisao je Mehmedović. 

Ove godine u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Zulfo Salihović je sa majkama Srebrenice i preživjelim žrtvama obilazio mjesta masovnih stradanja. 

Svojim očima gledao je kako se njegovi bližnji, prijatelji, poznanici... odvode u smrt.

- Bio sam u neposrednoj blizini i imao sam priliku da gledam zarobljavanja u Novoj Kasabi. Dovodili su ljude na ovo igralište, a ima i još jedno igralište Ješina. Tu sam mogao da svjedočim da kada zarobe Bošnjake, odnosno kada se predaju, tu su postrojavani i skidani su im ruksaci i oni su uglavnom odvoženi vojnim, ali i civilnim vozilima prema Kravici - rekao je tada Salihović, preživjeli iz kolone smrti 1995. godine.

Također, ove godine bio je i vođa "Marša mira".