open-navfaktor-logo
search
Nevolje Osmanovića
Srebreničanina tjeraju sa jezera Perućac, pop poručio: "Džabe zovete policiju, ovo je Republika Srpska"
Povratnik u Srebrenicu Munib Osmanović već pet godina, kao i svi ostali, na jezeru Perućac koristi državno zemljište. Sa porodicom ima i splav. Najmanje 50 vikendica je napravljeno na ovom lokalitetu bez građevinske dozvole i nikome ne smetaju.
02.08.2020. u 14:52
get url
text
get url
text

Međutim, Osmanović je posljednjih dana iznenada počeo smetati "lokalnom popu Luki, načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću, i direktoru fabrike kontejnera iz Potočara koji je iz Srbije". 

- Prije mjesec došao je taj Bojan (Rankić), direktor te fabrike, i navodno je dobio plac od turističke agencije, gdje smo mi već pet godina. Dovezao je građevinski materijal, nikoga nisu obavijestili da su dobili tu zemlju. Mi smo na taj plac dovezli šljunak, cimentu i namjeravali smo izliti ploču betonsku da imamo kao neku ploču za sjedenje, za kupanje. Oni su sav taj naš materijal gurnuli u jezero. Zvali smo u proteklih 15 dana najmanje pet-šest puta policiju, dolaze, naprave zapisnik i na tome završi. Prihvatio sam i to što su pobacali materijal, i što su uzeli plac, ali oni nam ne daju da koristimo čak ni put do našeg splava - pojašnjava nam Osmanović.

Došao je ponovo i pop Luka, a s njim i načelnik Grujičić, njegov šef kabineta Vladan Milovanović, predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović, ljudi iz Nacionalnog parka Perućac. Osmanović kaže da ih je ponovo napao Bojan, ali da je krenuo vrijeđati tek kada su se svi iskupili.

- Provociraju da izbije incident. Počeo je da snima i govori da vide kako se ovdje nelegalno gradi, kako djevojka vozi ciment, kako smo mi ratni profiteri. Svi slušaju to i načelnik među njima. Moja kćerka je prišla i pozdravila Bojana, a on joj je počeo plaziti jezik, rugati se. Pitala je potom načelnika šta je ovo, zašto nas ne zaštiti. Ali on je rekao da ne zna šta se događa. Sve što mi prevezemo od građevinskog materijala, oni uzmu i gurnu bagerom u jezero. Pravimo puni krug do splava da im ne smetamo, ali oni nas napadaju sa svih strana – pojašnjava Osmanović.

Pop Luka je, kaže on, kada je vidio da njegova kćerka zove policiju, rekao: "Džabe zovete policiju, ovo je Republika Srpska“.

- Moja kćerka je rekla popu da je ona ovdje rođena i da hoće ovdje da bude. Nemaju nikakav zakonski osnov ni za šta. Evo, hajde, sklonili smo se, ali odakle im pravo da nam zabrane čak i da put koristimo. Cilj im je da nas silom i zastrašivanjem otjeraju - kaže Osmanović.  

Pitanja u vezi sa ovim slučajem poslali smo i načelniku Grujičiću, međutim odgovore nismo dobili. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.