open-navfaktor-logo
search
Pravilnik
Šta ako dvije ekipe osvoje isto bodova, vrijedi li gol u gostima dvostruko?
Borac i Sarajevo u posljednja četiri kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ulaze sa jednakim brojem bodova.
09.05.2021. u 14:02
get url
text

Banjalučki i sarajevski premijerligaš osvojili su po 57 bodova. Do kraja ova dva tima neće igrati međusobne utakmice.

Borac i Sarajevo već su tri puta odmjerili snage ove sezone.

Sarajevo u prvom susretu na Koševu slavilo rezultatom 4:2. Meč u Banjoj Luci završen je rezultatom 2:2, dok je Borac nedavno bio uspješniji u Sarajevu slavivši sa 2:0.

Dakle, po jedna pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 6:6.

- Ako timovi osvoje isti broj bodova, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. U slučaju da je razlika jednaka, bolje mjesto zauzima ekipa koja je postigla više pogodaka, a ako su postigli isti broj pogodaka, ona dijele mjesto koje im pripada - piše u članu 43 Pravilnika o takmičenjima FSBiH.

- Izuzetno, ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na osnovu dodatne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova. Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova. Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što gol u gostima vrijedi dvostruko - dodaje se u Pravilniku.

Upravo u dvostrukoj vrijednosti gola u gostima krije se kompletna zavrzlama pravilnika. Ako na kraju to bude odučivalo o prvaku, u prednosti je Borac. Banjalučani su na Koševu dali četiri, a Sarajevo u gradu na Vrbasu dva pogotka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.