open-navfaktor-logo
search
Istraga
Šta je pokazao izvještaj o padu aviona na Kozari prije tri mjeseca
Zbog veoma slabe vidljivosti, pilot aviona koji se prije tri mjeseca srušio na Kozari vjerovatno je imao lažni osjećaj položaja letjelice.
19.03.2021. u 08:28
get url
text

Tako je došlo do povećanja nagiba i spuštanja, sa naglim gubitkom visine, a potom i udarca u krošnju drveta, brzinom većom od 200 km/h. To je, između ostalog, navedeno u završnom izvještaju komisije za sprovođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona Piper PA-28, koja se dogodila 10. decembra 2020. godine, pišu Nezavisne.

U tom izvještaju ističe se da je osnovni uzrok avionske nesreće, u kojoj su poginule dvije osobe, gubitak kontrole nad avionom i njegov pad u nepravilan položaj izazvan nekontrolisanim ulaskom letjelice u oblačnu masu i gubitkom vizuelnog kontakta sa zemljom.

- Moguće je da je pilot pokušao izbjeći oblak zaokretom, nakon čega je uslijedila iluzija, odnosno lažni položaj i prelazak u strmo obrušavanje i udar u drvo hrasta - navodi se u ovom izvještaju. 

Nakon udara u zemlju došlo je do požara na avionu i drveću. U avionu je bilo oko pola rezervoara goriva, odnosno oko 70 litara.

U izvještaju se navodi i niz drugih faktora koji su utjecali na nesreću. Jedan od njih je nedovoljna osposobljenost i iskustvo pilota za letenje iznad planinskog zemljišta i u uslovima nagle promjene meteorološke situacije. Sljedeća je nedovoljna procjena meteorološke situacije kod donošenja odluke za letenje. Na nesreću je, kako se navodi, utjecalo i psihičko stanje pilota izazvano stresom iz prethodnih letova.

Avion je izvodio najavljen i odobren let s aerodroma Banja Luka u rejonu Velike Kladuše u operaciji izbacivanja veterinarskih vakcina iz vazduha. Letjelica je, navodi se, bila opremljena i održavana u skladu sa propisima. Avionom je pilotirala Irina P. (33), Moldavka sa rumunskim državljanstvom, a s njom je bio i Beograđanin Igor Ivanović (34). Obdukcijom tijela utvrđeno je da je smrt nastala usljed višestrukih lomova i povreda tokom pada aviona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.