open-navfaktor-logo
search
Čekaju u Zastupničkom
Šta je sa HDZ-ovim izmjenama Izbornog zakona usvojenim u Domu naroda BiH kad su preglasani Bošnjaci?
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je sredinom juna prošle prodine Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji su predložili tadašnji delegati hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.
08.05.2023. u 18:37
get url
text

Još nije poznata sudbina ovih izmjena, budući da prijedlog nikad nije stavljen na dnevni red Zastupničkog doma, odnosno čeka se na pokretanje procedure. Naime, da bi izmjene Izbornog zakona BiH zaživjele, istovjetni tekst mora biti usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Postavlja se pitanje zbog čega su Čovićeve izmjene Izbornog zakona "na čekanju" iako postoji sigurna većina za njihovo usvajanje. Iz HDZ-a BiH nisu željeli govoriti o ovim izmjenama kao ni komentirati da li se od njih odustalo. 

- Ne mogu ništa govoriti na tu temu. Postoji koalicijski dogovor oko toga, ali ja u ovom trenutku ne mogu ništa govoriti - izjavio je kratko za Faktor predsjedavajući Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Predrag Kožul. 

Bošnjački delegati su ranije uložili veto na ovaj prijedlog, ali je Ustavni sud BiH presudio da prijedlog nije štetan po bošnjačke nacionalne interese.

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH: HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Šemsudin Mehmedović kazao je za Faktor kako sve ovisi o tome kakav je politički "deal" HDZ napravio sa "Trojkom". Podsjeća i kako je Dragan Čović nakon brojnih konferencija za medije obećavao da će, u roku od šest mjeseci od usvajanja u Domu naroda, "izmjene zakona koje idu na ruku HDZ-u sigurno biti usvojene".

- Ne znam zašto ne šalju zakon u Zastupnički dom da vidimo koliku snagu ima većina u pogledu odnosa prema nedemokratskim principima izbornog zakona - kazao je Mehmedović, dodajući kako ne vjeruje da će Čović odustati od predloženih izmjena jer ne vjeruje da će lider HDZ-a više ikad imati "tako mehke partnere koji će 'gurati' njegove želje kao u ovom sazivu Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH". 

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izmjenama se predlaže da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Lider SDA Bakir Izetbegović nakon usvajanja u Domu naroda naveo je da ovaj prijedlog Izbornog zakona BiH nije u skladu sa onim što su lideri političkih partija dogovorili u Briselu 12. juna.

- Dogovoreno je pod tačkom 6d da ćemo ove stvari raditi u dogovoru nakon izbora i nakon što bude formirana nova struktura vlasti u roku od šest mjeseci - istakao je Izetbegović.

Dodao je kako očekuje da HDZ-ove izmjene Izbornog zakona BiH neće proći i u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.