VEZANI TEKST - Odluka visokog predstavnika stupila na snagu, pročitajte detalje

Visoki predstavnik bh. i entitetske zvaničnike obavijestio je o svojim današnjim koracima koje je poduzeo te pojasnio zašto se odlučio na korištenje bonskih ovlasti. Pismo su dobili i pravobranilac BiH Mariofil Ljubić, pravobranilac RS-a Milimir Govedarica, te Dragan Stanković iz Uprave za geodetske i imovinskopravne odnose RS-a i Džemail Ćibo, Komisija za državnu imovinu BiH. 

Schmidt je pojasnio da je pri donošenju odluke u obzir uzeo brojne konsultacije koje je obavio Upravnim odborom Vijeća za implementaciju mira. 

- Podsjećam da je prema Ustavu Bosne i Hercegovine u nadležnosti Ustavnog suda BiH da odluči da li je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u skladu sa Ustavom BiH. Zahtijevam da se vi pobrinete za to da sve institucije Republike Srpske u skladu s ovim nalogom i da u cjelosti ispoštuju ulogu i konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH u rješavanju ovog pitanja. Želim da istaknem da se rješavanje pitanja državne imovine ne može postići nikakvim jednostranim pristupanjem, nego isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, u skladu s konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH, koji bi rezultirao usvajanjem relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ova materija - napisao je Schmidt.