open-navfaktor-logo
search
Očekuju milion gostiju
Šta je zabranjeno u Kataru i kolike su kazne, Hrvati upozoreni da paze šta imaju na mobitelu
U Kataru očekuju da će tokom Mundijala koji počinje u nedjelju i traje do 18. decembra, ugostiti oko milion posjetitelja.
17.11.2022. u 16:56
get url
text

Predstojeće Svjetsko prvenstvo specifično je po mnogočemu, a mnogobrojni fanovi koji stignu na Arapski poluotok morat će se prilagoditi na uvjete i važeće zakone u Kataru.

Primjera radi, u slučaju da neko od navijača bude uhvaćen s bilo kakvom vrstom droge, novčana kazna iznosila bi 51.000 eura, uz moguću zatvorsku u trajanju od sedam do 15 godina.

Žene na SP-u neće moći nositi dekolte i morat će pokriti ramena. Od ostalnih odjevnih predmeta, obavezne su hlače ili haljine do koljena.

Ako neko u Katar putuje zbog ljubavne avanture morat će biti oprezan jer su vanbračne veze kažnjive sa sedam godina zatvora, prenosi Marca.

Konzumiranje alkohola u Kataru nije dozvoljeno na javnim mjestima, a tokom Mundijala alkohol se može piti samo na predviđenim pozicijama. U slučaju prekršaja, novčana kazna iznosi 800 eura uz zadržavanje u policiji.

Agencija za zaštitu ličnih podataka Hrvatske izdala je preporuke svojim državljanima koji že boraviti u Kataru.

Navedeno je da prilikom dolaska u Katar navijači moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije - službenu za Svjetsko prvenstvo i aplikaciju za praćenje covida.

- Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da navedene aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja.

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. burner phoneom koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na fabričke postavke, a navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku - kažu iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Hrvatske.

Preporučuju putnicima da ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, da drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

- Isto tako, potrebno je skrenuti pažnju da fotografije, videozapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima - zaključuju iz ove agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.