open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Šta radi Federalno ministarstvo trgovine dok cijene drastično rastu, kilogram fileta 14 KM, ulje pet KM?
Nakon što je piletina, tačnije, kilogram fileta dostigao cijenu u Federaciji BiH od 14 KM i više, a najjeftinije jestivo ulje blizu pet KM, u Federalnom ministarstvu trgovine, tačnije od ministra Zlatana Vujanovića smo zatražili pojašnjenje da li i šta čine u Ministarstvu i Vladi Federacije BiH kako bi spriječili drastično podizanje cijena hrane.
09.04.2022. u 12:16
get url
text
Ulje na policama

- U kontekstu cijena hrane bitno je istaći da tržišta koja nemaju dostatnu proizvodnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zavise prije svega od uvoza, a Federacija BiH je u tom segmentu uvozno orijentirana, ta kao malo tržište ne može utjecati na smanjenje cijena tih uvoznih proizvoda, prije svega žitarica koja su osnova hrane za piliće, kao i uljarica koje se koriste za proizvodnju ulja - kažu u Federalnom ministarstvu trgovine.

Podsjećaju da je krajem februara ove godine globalna ekonomija, nakon dvogodišnjeg trajanja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, počela blago da se oporavlja, ali odmah nakon početka rata u Ukrajini došlo je do naglog skoka cijena žitarica i energenata.

Cijena kukuruza skočila za 47 posto 

- Ističemo da je Ukrajina među najvećim svjetskim proizvođačima pšenice, suncokreta, kukuruza, ječma i soje i veći dio Evrope oslanja se na uvoz ovih proizvoda iz Ukrajine. Iz analize peradarskog sektora dostavljenog Federalnom ministarstvu trgovine vidljivo je da je cijena kukuruza u martu 2022. godine, nakon zabrane izvoza žitarica iz Srbije, porasla za u odnosu na januar 2022. godine za 47 posto.

Kartonska ambalaža koja se koristi u peradarskoj industriji porasla je od 65 do 200 posto, dok je najlon u granulatu poskupio za 78 posto. Povećanje cijene goriva također je jedan od bitnih faktora koji utječu na povećanje cijene proizvodnog procesa - navode i dodaju:

- Vlada Federacije BiH je 28.2.2022. godine održala tematsku sjednicu na kojoj su prezentirane informacije resornih ministarstava i pojedinih javnih preduzeća, s prijedlozima mjera i aktivnosti iz svojih nadležnosti za prevazilaženje očekivanih problema. Na sjednici je Vlada Federacije BiH zadužila Federalna upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim inspekcijskim organima intenzivira kontrolu nad primjenom

Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate i Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

"Ministarstvo kontinuirano prati kretanje cijena"

Navode kako je prema izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove u periodu od 1. do 27. marta 2022. godine, federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 153 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za naftne derivate, te 17 grupa pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda.

- U kontrolama su utvrđene 82 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 159 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 148.850,00 KM. U svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH, izvršena su i 94 kontrolna nadzora.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine izvršena su 493 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 314 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 300.200,00 KM - kažu u Ministarstvu i dodaju:

- Ministarstvo trgovine s ciljem održavanja stabilnosti tržišta, cijena i životnog standarda stanovništva kontinuirano prati kretanje cijena na osnovu dostavljenih podataka i provodi odgovorne politike za koje je nadležno, a naročito u pogledu predlaganja određenih mjera Vladi Federacije BiH, bilo da se radi o praćenju kretanja cijena na tržištu u funkciji zaštite javnog interesa i zaštite interesa potrošača i u pogledu primjene mjera neposredne kontrole cijena u slučaju poremećaja na tržištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.