Radnik dodaje da im se redovno ne uplaćuju ni doprinosi za zdravstveno pa imaju problema kod liječenja.

Aktuelni predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović nam je potvrdio da 17 radnika mjesecima ne prima plaću navodeći razloge. 

"Kolege sa određenim dijagnozama u jako teškom položaju" 

- Radim u Savezu samostalnih sindikata BiH neko vrijeme, ali nikada nije bilo ovako teško stanje za zaposlenike. Naime, na čelo Saveza, nakon nelegalno održanog Kongresa u Zenici 2019. godine, došao je Selvedin Šatorović. Duguju nam 14 plaća i ko zna da li ćemo ih ikada i dobiti. Preživljavamo već 14 mjeseci koliko ćemo još. Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno, nisu redovno uplaćivani, te se kolege koje imaju određene dijagnoze nalaze u jako teškom položaju - navodi uposlenik SSSBiH i dodaje:

- Sindikat je dobrovoljno udruženje koje se finansira od članarina naših članica, odnosno, 24 granska sindikata i donacija. Međutim, više od 18 granskih sindikata ne uplaćuje članarinu jer se ne slažu sa nelegalnim izborom Šatorovića i politikom koju provodi, pa su obustavili uplaćivanje članarine. Važno je naglasiti da, iako zaposleni ne dolaze na posao (dolaze portiri, čistačice da bi otvarali i očistili zgradu radi ostalih u zgradi) finansijski izvještaji pokazuju enormne troškove za telefon, struju i ostale režije, pa sumnjamo da na taj način izvlače novac.

Pita se kako drugi radnici u FBiH mogu očekivati zaštitu kada ni radnicima u Sindikatu BiH nisu osigurana prava, poput prava na rad, dostojanstven život i plaću.

- Sada, u vrijeme kada cijene vrtoglavo rastu ja se moram snalaziti i posuđivati, jer se neko zaigrao na poziciji koju nije u stanju održati a u javnosti se predstavlja kao veliki borac za prava radnika i minimalnu plaću od 1.000 KM!? A šta je sa zaposlenicima SSSBiH? Na sjednici Predsjedništva SSSBiH izglasano da se usvoji Pravilnik o plaćama, naknadama i dodacima na plaće zaposlenih, te smanje koeficijenti zaposlenicima upola. Na primjer, ko je imao koeficijent 2,5 sada ima 1,26, dok čistačice imaju 1 ili 1,17 koeficijent - naveo je ovaj radnik.

Zatražili smo komentar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Očekujemo da se uskoro riješe svi problemi" 

- Tačno je da zaposleni u SSSBiH ne primaju redovno svoju plaću i to zbog činjenice da 11 granskih sindikata već tri godine ne plaća članarinu. To je jedini razlog! Kada je riječ o smanjenju koeficijenata, to je urađeno prošle sedmice, a s ciljem da se radnicima osigura primanje bar minimalne plaće, sa ugovorenom obavezom da se razlike isplate čim dođe do finansijske konsolidacije. Bez obzira na izuzetno tešku situaciju, radnicima su redovno uplaćeni doprinosi na plaće i zdravstveno osiguranje - govori nam Šatorović.

Dugovanja granskih sindikata 

Naglašava kako razumije nezadovoljstvo uposlenika Sindikata.

- Potpuno ih podržavam, no krivac za neisplaćene plaće je među onima koji se, kao bore za radnička prava, a istovremeno ne plaćajući članarinu svjesno uzimajući hljeb iz usta radnika u Savezu. S obzirom da ja nemam nikakvu finansijsku korist od Saveza, ne primam plaću niti bilo kakvu naknadu, neplaćanje članarine predstavlja jedino i isključivo udar na 17 zaposlenih. Pokrenuli smo tužbe protiv granskih sindikata zbog neplaćanja članarine i po pozitivnom okončanju tih sudskih procesa radnici će biti u potpunosti namireni i svima će biti isplaćena plaća viša od 1.000 KM. Još jednom ponavljam da radnici imaju moju apsolutnu podršku u svakom pogledu i očekujem da se uskoro riješe svi njihovi problemi - kazao nam je Šatorović.