open-navfaktor-logo
search
Videokonferencija
Šta su dogovorili Fudbalski savez BiH i klubovi Premijer lige?
Danas je u organizaciji Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana prva videokonferencija sa predstavnicima svih klubova Premijer lige naše zemlje.  
15.04.2020. u 17:06
get url
text

Učesnike konferencije je u ime NS/FS BiH pozdravio predsjednik Elvedin Begić, a učestvovali su i generalni sekretar Adnan Džemidžić, izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav i predsjednik Komiteta za takmičenje Milorad O. Lale.

VEZANI TEKST - Pet opcija za nastavak fudbalske Premijer lige BiH, koja je najrealnija?

Nakon uvodnih riječi predsjednika Begića, svi učesnici sastanka su aktivno participirali u njegovom radu. Povod za održavanje sastanka bila je aktuelna situacija u fudbalu, prekid takmičenja u Premijer ligi BiH, izazvan pojavom koronavirusa i proglašenjem pandemije COVID-19 u svijetu.

Analizom trenutnog stanja na terenu, prenijetim utiscima predstavnika klubova i zajednički izražene želje za daljim nastavkom ovakve vrste komunikacije u pravcu iznalaženja najboljih rješenja za nastavak takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, zaključeno je da će FS BiH pratiti aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini vezano za pandemiju COVID-19, te sačekati donošenje novog seta mjera nadležnih državnih i entitetskih organa. U skladu s tim, početak trenažnog procesa ekipa mogao bi započeti tek nakon eventualnog ublažavanja mjera koje su trenutno na snazi, uz prethodna odobrenja nadležnih organa i zdravstvenih institucija u Bosni i Hercegovini.

- U vezi sa nastavkom takmičenja na svim organizacionim nivoima, FS BiH će obavezno slijediti preporuke UEFA i FIFA o daljim aktivnostima. Za organizaciju takmičenja Premijer lige, kao i ostalih ligaških takmičenja, FS BiH će sačekati njihovu konačnu odluku. Tek nakon toga bi se mogla donijeti odluka o nastavku takmičenja i potvrđeni termini za završetak takmičenja u Premijer ligi BiH. U narednom period primarni akcenat se daje zdravstvenoj zaštiti igrača i njihovom bezbjednom povratku na fudbalski teren. Stoga je na klubovima obaveza da njihovi medicinski timovi redovno prate zdravstveni status igrača, kako bi povratak aktivnom treningu i igri uopće, bio maksimalno osiguran. FSBiH će poduzeti sve neophodne korake da se u nastavku takmičenja osiguraju svi sanitarno tehnički uslovi za nesmetano odigravanje utakmica Premijer lige BiH - saopćeno je iz krovne kuće bh. fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.