open-navfaktor-logo
search
Objavio OHR
Staje se ukraj blokadi finansiranja izbora, imaju i sankcije: Visoki predstavnik objavio i izmjene Izbornog zakona BiH
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je, uz odluku o finansiranju Općih izbora 2022., donio i odluke o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kao i Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.
07.06.2022. u 18:31
get url
text

Odluka o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bit će na snazi privremeno, dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese ovu odluku. Izmjene Izbornog zakona stupaju na snagu za osam dana ili dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, šta god nastupi prije.

Njima je predviđen način finansiranja izbora u slučaju kada BiH nema usvojen budžet.

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona predviđa se da iznos za provođenje izbora predviđen u budžetima, institucije stavljaju na raspolaganje najkasnije u roku od 15 dana od odluke Centralne izborne komisije o raspisivanju izbora.

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o finansiranju izbora stupila na snagu, pojašnjeno kako će se osigurati novac

- U slučaju da nije usvojen budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori, institucijeobezbjeđuju sredstva za vrijeme privremenog finansiranja bilo iz viška prihoda nad rashodima, tekućih rezervi ili bilo kojeg drugog izvora ili kategorije prihoda. Ništa u ovom članu ne može se tumačiti kao sprječavanje dodjele sredstava prije (navedenog) roka. Za provođenje odredbi ovog člana nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i institucije nadležne za izvršenje budžeta na relevantnom nivou vlasti - dio je izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Također, na stranici OHR-a je objavljena i odluka visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. 

I ona je na snazi privremeno, "dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne donese ovu Odluku u propisanom obliku, bez izmjena i dopuna i bez priloženih uslova", kako je navedeno. 

Izmjene ovog zakona odnose se na situaciju kada je na snazi privremeno finansiranje. 

- Za obavljanje djelatnosti budžetskih korisnika utvrđenih zakonom, ostvaruje se privremeno finansiranje u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu sa najnovijim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine dužan je izvršiti ovu odredbu i dužan je to učiniti blagovremeno - stoi u prvom članu izmjena i dopuna zakona.

Navodi se da će Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine će do 31. marta usvojiti zakon o budžetu Bosne i Hercegovine i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine do 31. marta tekuće godine ne usvoji budžet za tekuću fiskalnu godinu, realizovaće se samo tekući izdaci neophodni za funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine u visini rashoda kako je navedeno u stavu (2) ovog člana - dio je izmjena.

VEZANI TEKST - Ambasadori upozorili: Nema opravdanja za blokadu izbora, predloženo da Vijeće ministara sutra donese odluku o novcu

Nadalje, izuzetno od ove odredbe, za vrijeme privremenog finansiranja, izdaci predviđeni za finansiranje izbora koje provodi Centralna izborna komisija, a koji se pokrivaju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveze Bosne i Hercegovine u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine smatraju se tekućim izdacima i realizuju se u skladu sa budžetskim zahtjevom Centralne izborne komisije.

- Za izvršenje zahtjeva Centralne izborne komisije nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Izuzetno od bilo kojeg drugog zakona, ako ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti ili ne želi da izvrši zahtjev Centralne izborne komisije za finansiranje izbora u propisanom roku, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine će izvršiti takav zahtjev narednog dana nakon isteka navedenog roka.

Kaznene odredbe primjenjuju se na ministra i zamjenika ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine u slučaju neizvršavanja obaveza iz stava (2) ovog zakona i (7) ovog člana - dio je izmjena zakona.

I ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na zvaničnoj web stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, šta god nastupi prije.

Detalje možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.