open-navfaktor-logo
search
SDA HNK
Stalno pod pritiskom: Bošnjacima u Čapljini ne dozvoljava se ni zapošljavanje u javnom sektoru
Zbog novog zabilježenog slučaja vrijeđanja Bošnjaka u Čapljini, Stranka demokratske akcije HNK traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva HNK da otkriju i kazni počinioce ovog sramnog nedjela. Istovremeno, SDA upućuje otvoreno pismo, predstavnicima lokalne zajednice u Čapljini, te predstavnicima međunarodne zajednice da zaustave uvrede upućene Bošnjacima, koji se kontinuirano i nekažnjivo dešavaju na području Grada Čapljina.
03.02.2023. u 21:02
get url
text
Čapljina, grafiti

VEZANI TEKST - U Čapljini osvanule zastrašujuće poruke upućene muslimanima 

Povodom posljednjeg u nizu nacionalističkog ispada grafitima na mostu dr. Franje Tuđmana u Čapljini, kojim se po ko zna koji put najprimitivnije vrijeđaju Bošnjaci sa ovog područja, Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNK oglasila se saopćenjem.

- Bošnjaci u južnom dijelu Hercegovine, godinama su izložene različitim oblicima pritisaka, sistematski im se ugrožavaju ljudska prava i osnovne slobode neophodne za život, samo i isključivo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti.

Pored verbalnih i fizičkih napada, Bošnjaci Čapljine podvrgnuti su i administrativnoj diskriminaciji u javnom sektoru, jer im se uskraćuje pravo na zapošljavanje u javnom sektoru i sprječava ostvareno političko pravo da budu birani u tijelima grada u kojem žive.

Čapljina je jedna od rijetkih sredina koja iz svog budžeta ne izdvaja sredstva za rad i egzistenciju Islamske zajednice u tom prostoru, niti na bilo koji način podržava rada udruženja sa predznakom Bošnjaka.

Takve negativno djelovanje predstavnike lokalne zajednice u Čapljini treba se zaustaviti i otkloniti jer evidentno reproducira radikalnu retoriku, napade, uvrede i diskriminaciju Bošnjaka koji tu žive.

Svaka institucija Bosna i Hercegovina, uključujući njene lokalne zajednice ukoliko istinski žele ispunjavati uvjete previđene kandidatskim statusom za članstvo u Evropskoj uniji, mora krenuti od osiguranja i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda na lokalnom nivou.

SDA HNK iskoristiti će sve pravne i političke resurse kako bi zaštitila Bošnjake u Čapljini. To isto tražimo i od ostalih političkih subjekata, međunarodnih predstavnika i ambasada. Jednaka prava svih naroda u Bosni Hercegovini moraju biti zastupljena na cijeloj teritoriji države i na svim njenim nivoima - navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije HNK. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.