open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Staša Košarac rekao da poljoprivrednicima manipulira politika, optužio i Mirka Šarovića
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sazvao je konferenciju za medije, a u vezi s protestom poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine. Oni protestuju na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine.  
28.12.2020. u 13:13
get url
text

Košarac je rekao da iza poljoprivrednika stoji politika. Optužio je bivšeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je upleten u ovu priču, kao i SDS.

Poljoprivrednici traže ostavku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH jer, kako tvrde, nije ništa učinio da zaštiti domaće proizvođače od prekomjernog uvoza, pa se ogromne količine mlijeka, mesa, povrća..., nalaze u skladištima.

Košarac je danas na press konferenciji poručio da je primarna politika Vijeća ministara BiH, kao i njegova, zaštita domaće proizvodnje i da protesti nisu rješenje. Stotine traktora i privatnih vozila danas je parkirano na parkingu kod Carinskog terminala Bosanska Gradiška, a okupljeni poručuju da konačno treba početi kontrolisati uvoz i da proizvode nemaju kome prodati, jer nisu konkurentni.

Košarac je kazao da je u 2020. godini uvoz goveđeg mesa u BiH manji za oko 5.000 tona u odnosu na 2019., svinjskog mesa za više od 3,5 miliona kilograma, a mlijeka za više od 85 miliona kilograma. Osim što je smanjen uvoz mesa, naveo je, nije došlo do pada rasta u proizvodnji osnovnih elemenata niti je smanjena proizvodnja da bi se moglo opravdati uvođenje zaštitnih mjera.

- Nije došlo do smanjenja proizvodnje da bi se opravdalo uvođenje zaštitnih mjera. Imamo konstantnu komunikaciju entitetskih ministarstava i saglasnost da nema elemenata za uvođenje zaštitnih mjera te da stanje na tržištu nije alarmantno, odnosno da nema prekomjernih viškova, su stavovi nadležnih entitetskih tijela. Shvatamo da je otkupna cijena problem, ali Ministarstvo vanjske trgovine niti na nivou entiteta niti na nivou BiH ne može utvrditi cijene i posredovati tom obligacionom odnosu između primarnog i mesoprerađivača - pojasnio je Košarac. 

Prema njegovim riječima, primarna politika Vijeća ministara BiH, kao i njegova, jeste zaštita domaće proizvodnje. 

- Smatram da protesti nisu rješenje - poručio je Košarac. 

Kako je kazao, u vrijeme pandemije je s istim tim predstavnicima poljoprivrednih proizvođača imao nekoliko sastanaka. Podsjetio je da su pripremili odluku o praćenju stanja na tržištu poljoprivrednih, prehrambenih proizvoda i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. 

- Žao mi je, osam godina je ova odluka stajala u ladicama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ovo je osnova da ukoliko nadležne institucije utvrde da postoje viškovi, možemo pokretati procese pregovaranja s Evropskom komisijom i drugim institucijama na temelju SSP-a - pojasnio je Košarac, prenijela je Anadolija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.