open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv podatak
Statistika ne laže: Ekipa koja ima najboljeg strijelca lige ostaje bez scudetta
Posljednjih 13 godina niti jedan igrač nije uspio da u istoj sezoni osvoji i prvenstvo i da bude najbolji strijelac Serie A.
23.02.2022. u 17:54
get url
text

Zlatan Ibrahimović posljednji je fudbaler kojem je to pošlo za rukom i to 2009. godine kada je osvojio titulu sa Interom, a na svom kontu je imao 25 golova. Švedski napadač je te sezone nagradu za najboljeg strijelca Serie A osvojio ispred Diega Milita koji je postigao gol manje.

Inter je 2010. godine pod vodstvo Josea Mourinha ispisao historiju italijanskog fudbala. Nerazzurri su postali prvi italijanski klub koji je u jednoj sezoni osvojio Serie A, Kup Italije i Ligu prvaka. To je bila sezona života za Diega Milita, u kojem je Jose Mourinho pronašao idealnog napadača za svoju igru.

Argentinski napadač je postizao ključne golove u sva tri takmičenja, međutim najbolji strijelac lige bio je napadač Udinesea Antonio Di Natale, koji je na svom kontu imao 29 golova, sedam više od Milita.

Milan je 2011. godine predvođen Ibrahimovićem, Patom i Robinhom osvojio prvenstvo, a Di Natale drugu godinu u nizu je ponio laskavu titulu najboljeg strijelca takmičenja sa 28 pogodaka.

Ibrahimović naredne sezone skida s trona Di Natalea, te sa 28 golova zasluženo osvaja nagradu za golgetera sezone. Ni sjajne partije Švedskog napadača nisu bile dovoljne ekipi Milana da osvoji scudetto. Rossoneri su se morali zadovoljiti sa drugom pozicijom, sa četiri boda manje od prvaka Juventusa.

VEZANI TEKST - Milan pobjedom protiv Sampdorije preuzeo prvo mjesto Serie A

U sezoni 2012/2013 Napoli je sazreo kao tim, a predvodio ih je Edison Cavani koji je sezonu završio sa 29 golova, što mu je bilo i više nego dovoljno za najboljeg strijelca Serie A, ali očito nedovoljno dobro za ligašku titulu koja je otišla u ruke Juventusu.

Stara dama i iduće sezone nastavlja domaciju u Italiji sa 102 osvojena boda, čak 17 više od drugolasirane Rome. Ciro Immobile je tada u dresu Torina na svom kontu imao 22 pogotka, te zasluženo završio na prvom mjestu kada su strijelci u pitanju.

Icardi (Inter) i Luka Toni (Verona) su se 2015. godine zaustavili na 22 gola te podijelili mjesto na listi najboljeg strijelca u sezoni, dok je na Juventus ponovo osvojio prvenstvo.

Naredna godina bila je najljepši period u karijeri za centarfora Napolija Gonzala Higuaina koji je oborio sve rekorde. Argentinac je postigao 36 golova, ali oni nisu dovoljni da se osvoji scudetto, koji je još uvijek nalazi u rukama nepobjedivog Juventusa.

Juventus i 2017. nastavlja dominaciju u prvenstvu, ali titula najboljeg strijelca u Italiji odlazi u ruke bh. reprezentativca Edina Džeke koji je u dresu Rome u toj sezoni postigao 29 pogodaka.

U idućoj sezoni Immobile (Lazio) i Icardi (Inter) podijelili su mjesto na vrhu najboljih strijelaca u prvenstvu sa po 29 golova, međutim ni jedan klub još uvijek nije uspio skinuti Juventus sa trona.

Tada 36-godišnji Fabio Quagliarella 2019. godine proživljava novu mladost. Napadač Sampdorije sezonu neočekivano završava na prvom mjestu liste strijelaca Serie A sa 26 pogodaka, a Stara dama osmu godinu zaredom osvaja prvenstvo.

Sezona poslije donijela je zanimljiv rasplet u Italiji. Juventus je ponovo osvojio scudetto, ali ovaj put samo bodom više od drugoplasiranog Intera. Napadač Lazija Ciro Immobile postigao je 36 golova, čime se okitio titulom najboljeg strijelca fudbalskog šampionata u Italiji, ostavivši iza sebe Cristiana Ronalda koji je na svom kontu imao 31 pogodak.

Dominacija Juventusa zaustavljena je prethodne godine. Inter je zasluženo osvojio titulu Serie A, ali ponovo imamo istu situaciju kao što je to bio slučaj prethodnih sezona. Najbolji strijelac prvenstva opet ne dolazi iz redova prvaka. Ronaldo je bio svijetla tačka Stare dame te je laskavo priznanje osvojio postigavši 29 golova, dok je na drugom mjestu završio napadač Nerazzurra Romelu Lukaku, koji je na svom kontu imao 24 pogotka.

Što se tiče aktuelne sezone fudbaler Lazija Ciro Immobile je trenutno najbolji strijelac Serie A sa 19 golova, u stopu ga prati Dušan Vlahović iz Juventusa koji je postigao 18 pogodaka.

Međutim, i Lazio i Juventus su trenutno daleko od vrha tabele. Klub iz Rima se nalazi na 6. mjestu sa 43 boda, čak 13 bodova manje od prvoplasiranog Milana. Stara Dama je u nešto boljoj poziciji, dosadašnjih 47 osvojenih bodova dovoljni su za četvrto mjesto na tabeli.

Da li će se historija ponoviti saznat ćemo za 12 kola, kada završava prvenstvo u Italiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.