open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Stojanović nakon sastanka: Lendo kupuje vrijeme, u pitanju je status quo
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, nakon današnjeg sastanka s predsjednicom FBiH Lidijom Bradara i drugim potpredsjednikom Refikom Lendom, kazao je da je "ono što Lendo radi vid kupovine vremena".
12.04.2023. u 13:59
get url
text

- Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novih informacija o imenovanju Vlade FBiH – rekao je Stojanović.

Kako je kazao, od izbora je prošlo šest mjeseci, što je dovoljno vremena da se postigne dogovor.

- Participirate 20 godina u Vladi FBiH, ne nudite nikakva rješenja za prevazilaženje situacije i unapređenje demokratije. A sada, kada nemate koalicione partnere, predlažete neka rješenja koja još niko nije vidio. Prošlo je šest mjeseci od izbora, smatram da je to pokušaj hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to u ovom trenutku korektno i odgovorno – kazao je.

Očekuje od svakog političara, posebno onih koji sjede u rukovodstvu FBiH, da predlože rješenje za ovu situaciju.

Kazao je da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo u pismu prije 45 dana pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije desilo.

- Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja niko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti prijedloge koji će se desiti – naveo je Stojanović.

Smatra da dogovora neće biti i da Lendo neće promijeniti odluku.

- Da li će se u narednom periodu nešto promijeniti ili će prije njega reagovati visoki predsjednik, treba sačekati. Ustavne promjene je veoma teško donijeti u BiH. Od mene više nećete čuti da visoki predstavnik treba bilo šta da uradi. Želim da BiH sama donosi odluke bez međunarodne zajednice i visokog predstavika, ali ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati jer je Schmidt na izbornu noć donio odluku. Mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo – zaključio je Stojanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.