open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar
Stoltenberg: NATO planira pojačati pomoć BiH koja je u opasnosti od ruskog pritiska
Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlanstkog saveza (NATO), kazao je kako su saveznici ujedinjeni u znak podrške hrabrom narodu Ukrajine.
23.03.2022. u 15:30
get url
text

- Putin mora prekinuti ovaj rat. Omogućiti pomoć i siguran prolaz za civile. I baviti se pravom diplomatijom. Sada su stotine hiljada savezničkih vojnika u povećanoj pripravnosti širom Alijanse. Sto hiljada američkih vojnika u Evropi. I 40.000 snaga pod direktnom komandom NATO-a, uglavnom u istočnom dijelu alijanse. Sve podržano velikom zračnom i pomorskom silom. Uključujući pet udarnih grupa nosača na krajnjem sjeveru i na Mediteranu. Na sutrašnjem samitu donijet ćemo dalje odluke - kazao je Stoltenberg.

Zatim je dodao da je neophodno osigurati da rat ne eskalira dalje od Ukrajine i ne postane sukob između NATO-a i Rusije.

- To bi izazvalo još više smrti i još više razaranja. Također, očekujem da ćemo se dogovoriti da pojačamo prilagođenu podršku drugim partnerima koji su u opasnosti od ruskog pritiska. Uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu - poručio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.