open-navfaktor-logo
search
Mundijalska groznica
"Stručnjaci" iz FSBiH: Osim kod nas, gdje će se još igrati fudbal prvog dana Svjetskog prvenstva?
Manje od 24 sata ostalo je do prve utakmice na Svjetskom prvenstvu u kojoj će snage odmjeriti domaćin Katar i reprezentacija Ekvadora.
19.11.2022. u 20:12
get url
text

Oči kompletne svjetske sportske javnosti, ali i većine onih koji ne prate fudbal, bit će usmjerene prema stadionu Al Khor.

Od nedjelje će Mundijal biti glavna tema, ali je zanimljivo da će se klupski fudbal igrati u "ostatku svijeta" i na dan početka najveće planeratne smotre.

A kada je riječ o nečemu nakaradnom, onda tu mora biti umiješan i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. Za nedjelju su zakazane tri utakmice Premijer lige naše zemlje, između ostalih i derbi između Zrinjskog i Borca. Duel Pod Bijelim brijegom počinje u 15 sati, a trebao bi završiti nekoliko minuta prije početka prve utakmice SP-a.

Tako će svi oni koji se zapute na stadion u Mostaru propustiti ceremoniju svečanog otvaranja Mundijala, koja će, ne sumnjamo, biti na visokom nivou. U zavisnosti gdje žive, neki neće stići ni pogledati premijerni meč.

VEZANI TEKST - "Blistave" karijere članova IO FSBiH: Advokat, policajac, amater..., o predsjedniku ni riječ

Fudbalski "umovi" okupljeni u Izvršni odbor FSBiH, sa "zavidnim" karijerama koje su gradili u Saobraćajcu, Mladosti iz Vidovica, Krajini iz Cazina, Radničkom iz Goražda, Jedinstvu Brodac, Mladom Krajišniku iz Kukulja..., ali i "operativci" i direktori zaposleni u Savezu predvođeni Adnanom Džemidžićem, koji su fudbalsku loptu vidjeli samo na TV prijemnicima, a mnogi će reći da su "šutnuli samo mačku sa praga", očito nemaju osjećaj za fudbal. O čemu zapravo govore i njihove biografije i fudbalske karijere.

Zar je bilo teško organizovati da se 19. kolo kompletira prije nedjelje i da drugog dana vikenda, kao i sav normalan svijet uživamo u fudbalu? Vjerovatno je to za "stručnjake" iz FSBiH viša matematika.

Da ne bude samo da je nakaradno u FSBiH, potvrđuje još nekoliko primjera iz Evrope i svijeta, gdje će se također prvog dana SP-a igrati utakmice elitnih razreda tamošnjeg fudbala. Tako će na teren istrčati i prvoligaši u Andori, Armeniji, Ukrajini, Sjevernoj Irskoj, Burkini Faso, Burundiju, Gani, Hong Kongu, Sudanu, Zambiji...

Drugoligaši i(li) niželigaši će igrati u regionu - Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji...

Što se tiče klupskog fudbala u našoj zemlji, slijedi zimska pauza koja će trajati do kraja februara 2023. godine. Utakmice osmine finala Kupa BiH na rasporedu su 18. ili 19. februara, a 20. kolo PLBiH trebalo bi se igrati sedam dana poslije (25/26. februar).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.