Stručnjaci su sastavili listu: Osam toksina koji potajno truju djecu

Objavljeno: 30.06.17 u 08:11

Svuda oko nas nalaze se razne otrovne hemikalije kojih često nismo ni svjesni.

Gazirana pića sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti FOTO: ILUSTRACIJA
Gazirana pića sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti FOTO: ILUSTRACIJA

S obzirom na to da su razna dječija oboljenja u stalnom porastu, što možemo pripisati izlaganju štetnim tvarima, stručnjaci su sastavili popis stvari prema kojima se treba odnositi sa oprezom.

Toksini iz okoline

Djeca mogu oboljeti od starih izolacija u školi ili domu. Svakako budite svjesni tih faktora rizika.

Lijekovi na recept

Lijekovi za ADHD (poremećaj hiperaktivnosti) uglavnom sadrže amfetamine kojih ima i u ilegalnim supstancama poput speeda.

Toksini iz prerađene i brze hrane

Jeste li razmišljali o količini sintetičkih hemikalija, konzervansa, nitrata, umjetnih boja i okusa u hrenovkama? Prerađena hrana sadrži brojne štetne tvari koje bismo svi trebali izbjegavati.
MSG (monosodiumglutamat) nalazi se u većini brze hrane i ostalim namirnicama, a poznatiji je kao pojačivač okusa. MSG je toksičan, a njegova konzumacija rezultira mnogim zdravstvenim problemima.

Toksini u proizvodima za pranje odjeće

Iako deterdžent i omekšivač za rublje lijepo mirišu, sadrže brojne hemikalije koje stvaraju ugodan miris, ali i izazivaju nastanak raka.

Toksini u šamponu i proizvodima za ličnu njegu

Pročitate li ikada deklaraciju na tim proizvodima? Sigurni smo da za 99 posto sastojaka nikada niste ni čuli. Stoga je mala vjerovatnoća da znate jesu li i koliko su štetni.

Toksini u proizvodima za čišćenje doma

Sredstva za čišćenje uglavnom sadrže štetne tvari i često možemo naići na upozorenja da se proizvod ne smije gutati. Štetne hemikalije apsorbiraju se u našem tijelu putem disanja ili kroz kožu.

Pesticidi u hrani i okolini

Pesticidi ulaze u naš organizam udisanjem ili putem kože. Namirnice koje svakodnevno jedemo pune su pesticida, počevši od voća i povrća, pa sve do mesa.

Gazirana pića i drugi kupovni sokovi

Ovi napitci sadrže velike količine fosforne kiseline koja doslovno otapa djetetove zube i omekšava kosti. Velike količine šećera, koje se nalaze u sokovima, uzrokuju razne zdravstvene probleme, uključujući pretilost i dijabetes.