Stručnjaci upozoravaju: Ako se hranite u restoranima, izbjegavajte ova jela

Objavljeno: 09.01.17 u 17:54

Zbog nedostatka vremena mnogi su primorani hraniti se u restoranima. Posljedica toga su suvišni kilogrami, ali i ozbiljna oboljenja poput visokog krvnog pritiska, pa čak i dijabetesa.

Naravno, nije sva hrana u ugostiteljskim objektima nezdrava. Važno je samo, kažu nutricionisti, znati čitati jelovnik i pravilno birati jela.

Ovo su specijaliteti koje biste trebali zaobilaziti u širokom luku jer su puna kalorija, nezdravih masti i natrija.

Salata od piletine Porcija: 1.040 kalorija, 72 g masti, 3,470 mg natrija

Po nazivu jela reklo bi se kako salata igra glavnu ulogu. No, iza jela obično se krije pržena piletina, masni umaci i sir. Takva salata ima jednako kalorija kao i posuda čipsa ili sladoleda. Salata može sadržavati više od 25 posto masti.

Francuski tost i suho meso Porcija: 1.130 kalorija, 20 g zasićenih masti, 1.780 mg natrija. Ovo restoransko jelo izrazito je popularno u Americi. Želite li pojesti takav obrok, potrudite se da to bude za doručak ili u prvom dijelu dana kako biste do kraja dana potrošiti barem dio kalorija. Naime, ovo jelo ima dovoljno kalorija za cijeli dan, obiluje zasićenim mastima i natrijem.

Pileći fajitas Porcija: 1.300 kalorija, 47 g masti, 4.800 mg natrija

Pileći fajitas čini se kao zdrav izbor, no često se poslužuje s puno vrhnja, sira, zapečenim grahom i prženom rižom. Pojedete li sve, struk vam neće biti zahvalan. Umjesto toga, izaberite papriku s roštilja, luk, piletinu i svježu salsu. Također, ograničite količinu na samo jednu tortilju.

Vegetarijanska pržena riža Porcija: 1.090 kalorija, 19 g masti, 2.210 mg natrija

Često jedete kinesku kuhinju jer je ukusna i naizgled zdrava. Nemojte se zavaravati. Vegetarijanska pržena riža može biti itekako kalorična. Umjesto toga, izaberite jela s puno povrća i smeđu rižu, po mogućnosti kuhano na pari. Pojedite maksimalno pola šoljice riže i recite im da stave umak sa strane.

Pizza s kobasicama Porcija: 2.300 kalorija, 164 g masnoće, 4910 mg natrija

Pizza s kobasicom može biti ozbiljan problem. Samo jedan komad ove pizze može zadovoljiti svu dnevnu potrebu za kalorijama. Ako ne možete odoljeti pizzi, izaberite onu bez kobasica i s tanjim tijestom.

Trostruki sendvič Porcija: 1.520 kalorija, 20 g zasićenih masti, 3.500 mg natrija

Čak i s puretinom ili piletinom može biti kalorijska bomba. Pitate se gdje se kriju te kalorije? U suhom mesu, siru, pecivu i umacima koji često sadrže vrhnje ili majonezu. Želite li pojesti sendvič, izaberite jednostavnu verziju s puretinom, povrćem i nekoliko kriški avokada.

Prženi krompirići Porcija: 1,314 kalorija, 57 g masti, 1.327 mg natrija

Mislite da je u redu pojesti malo prženih krompirića? Prevaliri ste se. Jedan veliki prženi krompir može imati više kalorija nego cijeli bijeli hljeb, uz dodatne nezdrave zasićene masnoće.

Pronađite skrivene kalorije

Zaobiđite visokokalorične obroke pomno razmatrajući jelovnik. Slijedite tragove. Riječi poput prženi, pohovani, kremasti ili hrskavi, obično znače dodatne masnoće i kalorije.

Raspitajte se o načinu pripreme namirnica

Priprema čini veliku razliku. Pečena riba sa začinskim biljem, povrćem i sokom od limuna daje vrlo malo kalorija i masnoća. Ostale zdravije metode pripreme hrane uključuju jela s roštilja, iz rerne, kuhana u vodi ili na pari.

Jedite manje porcije

Preskočite obilna jela s restoranskog jelovnika. Radije izaberite manje porcije ili nekoliko predjela koja biste mogli podijeliti s nekim. Za desert odlučite se za voće.

Ograničite unos kalorija

Ako naručujete u restoranima brze hrane, izaberite dječije porcije. Umjesto velike porcije hamburgera, prženih krompirića i soka, izaberite dječiji jelovnik koji sadrži i do 800 kalorija manje.

Odolite iskušenju

Većina restorana na sto stavlja hljeb ili razne grickalice, tako da prije glavnog obroka često unesemo na stotine dodatnih kalorija. Zamolite konobara da ukloni nepotrebne namirnice sa stola.

Tjestenina

Tjestenina u umaku od vrhnja izrazito je nezdrava. To je tjestenina upakirana u masti, kalorije i holesterol. Umjesto bijelih i kremastih umaka, radije izaberite umak bez mesa i vrhnja.

Pizza

Nekoliko je jednostavnih načina na koje možete smanjiti unos kalorija i masnoća:
- tražite vegetarijansku pizzu,
- zatražite više umaka i manje sira i
- pojedite tri do četiri komada pizze, a ostatak ponesite kući.

Desert

Svježe voće dostupno je u mnogim restoranima, čak i u lancima brze prehrane. Ako voće nije navedeno pod deserte, provjerite priloge ili napravite posebnu narudžbu.